Колко крачки на ден са достатъчни за организма ни?

20:00, 12 сеп 18 / Любопитно 25 1034 Topnovini
1

Никога досега, поне доколкото ни е известно, човешкият вид не е разполагал с толкова седящи по цял ден индивиди. Все сме преследвали някой глиган или сме търсели дърва за огъня, обаче сега преследваме само курсора на мишката с поглед.

Ако някога сме си купували спортна гривна, Apple Watch или просто сме хвърляли по някое око на здравословните портали, то със сигурност сме чували, че е важно да се раздвижваме с 8000 до 10 000 крачки на ден. На кого обаче дължим тази препоръка?

През 60-те години в Япония се появява един от първите педометри (уреди за измерване броя на крачките), който се наричал manpo-kei, в превод "измервач на 10 000 стъпки".

Машинката станала доста популярна, а идеята за ежедневното изминаване на 10 000 крачки се превърнала в здравословен минимум за хората.

Според данни от Световната здравна организация и Американската кардиологична асоциация, 20-30 минути вървене на ден са достатъчни за организма ни.

Ако към разходката си прибавим и крачките, които средно навъртаме у дома и в офиса, дневната ни бройка би била около 7500, което представлява напълно здравословен режим.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.