Колко крачки на ден са достатъчни за организма ни?

20:00, 12 сеп 18 / Любопитно 25 1829 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Никога досега, поне доколкото ни е известно, човешкият вид не е разполагал с толкова седящи по цял ден индивиди. Все сме преследвали някой глиган или сме търсели дърва за огъня, обаче сега преследваме само курсора на мишката с поглед.

Ако някога сме си купували спортна гривна, Apple Watch или просто сме хвърляли по някое око на здравословните портали, то със сигурност сме чували, че е важно да се раздвижваме с 8000 до 10 000 крачки на ден. На кого обаче дължим тази препоръка?

През 60-те години в Япония се появява един от първите педометри (уреди за измерване броя на крачките), който се наричал manpo-kei, в превод "измервач на 10 000 стъпки".

Машинката станала доста популярна, а идеята за ежедневното изминаване на 10 000 крачки се превърнала в здравословен минимум за хората.

Според данни от Световната здравна организация и Американската кардиологична асоциация, 20-30 минути вървене на ден са достатъчни за организма ни.

Ако към разходката си прибавим и крачките, които средно навъртаме у дома и в офиса, дневната ни бройка би била около 7500, което представлява напълно здравословен режим.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама