Вижте кои суперхрани да ядем през есента, за да сме здрави

18:30, 06 сеп 18 25 1986 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Есента е сезонът за прибиране на реколтата и тогава плодовете и зеленчуците са най-вкусни и здравословни.

Ето 4 суперхрани, които трябва да ядем през есента, за да сме здрави:

Тиква

Една от най-типичните за есента храни е тиквата.

Тя е богата на бета-каротин, витамин С и фолиева киселина. Консумацията й може да намали риска от развитие на рак и да осигури защита срещу сърдечносъдови заболявания. Семената на тиквата също съдържат висока хранителна стойност и са полезни за организма заради цинка и омега-3 мастните киселини.

Цвекло

Въпреки че не е много популярно, червеното цвекло с право е наричано от някои суперхрана.

По съдържание на йод цвеклото е лидер сред зеленчуците. В него се съдържат неголеми количества витамин С, каротин, витамини В1, В2 и В12. Благодарение на наличието на калиеви соли, сяра, фосфор и магнезий се ускоряват процесите на обмяна на веществата в организма.

Ябълки

Ябълките имат силни противовъзпалителни и антиалергични свойства, които могат да се борят с общи инфекции и алергии, които са често срещани през този сезон.
Те съдържат флавоноиди, някои от най-мощните антиоксиданти. Редица проучвания са показали, че хората, които ядат храна, богата на флавоноиди, имат по-нисък риск от сърдечни заболявания и инфаркт.

Ябълката спомага за понижаване на стойностите на кръвното налягане и високите нива на холестерол.

Круши

Крушите съдържат витамините С, В1, В2, В6, Е и К. Плодът изобилства от фолиева киселина, чието съдържание е много по-голямо от това на ябълките.

Те подпомагат регулирането на киселинността на стомашните сокове и облекчават чревните разстройства, благодарение на високото съдържание на танини. Полезни са за храносмилането, а киселите и тръпчивите сортове укрепват стомаха и черния дроб.

С консумацията на една круша получавате четири грама фибри, което е еквивалентно на една и половина чаши кафяв ориз. Помагат също за поддържане на по-ниски нива на холестерол в кръвта и подобряване на контрола на кръвната захар.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама