Марвин Кинг: Лондон върви към Brexit "само на думи"

14:10, 05 сеп 18 / Икономика 25 1278 Topnovini

Бившият управител на Bank of England Марвин Кинг заяви, че Обединеното кралство вероятно се е насочило към Brexit "само на думи", тъй като британският политически елит е бил много некомпетентен в преговорите за напускане на Европейския съюз.

Великобритания трябва да излезе от ЕС на 29 март догодина, но все още има малко яснота относно този процес. Досега няма цялостна сделка по въпроса за напускането на съюза, партийните конкуренти на премиера Тереза ​​Май са я обсадили, а някои депутати дори настояват за повторното провеждане на референдума от 2016 година.

Марвин Кинг, който е поддръжник на Brexit, отбеляза, че управляващите в страната са се провалили по отношение на убеждението, че такава голяма икономика трябва да говори за складиране на храни и лекарства преди напускането на ЕС.

"Ние нямахме надеждна преговорна позиция", посочи Кинг, който беше начело на АЦБ от 2003 до 2013 година, цитиран от Би Би Си.

Според него Великобритания вероятно ще се окаже изправен пред Brexit "само на думи", като може да се окаже, че страната ще вземе само най-лошото от този развод, без каквито и да били предимства. Brexit само на думи ще остави Великобритания тясно свързана с ЕС след нейното напускане и ще я остави подчинена на правилата на съюза, но без да може да извлече ползи от този развод.

Трябва да се има предвид, че по-малко от седем месеца преди Великобритания да напусне ЕС, страната, нейните политици и бизнес лидерите остават дълбоко разделени от процеса на Brexit. Последните проучвания на общественото мнение показват, че гласоподавателите смятат, че Тереза Мей води лошо преговорния процес и че може да има лек ход в посока на подкрепа за оставане в Европейския съюз.

"И двата лагера в страната смятат, че не са получили от преговорите това, което искат", посочи Марвин Кинг и добави, че неуспехът на Великобритания да предостави единен фронт при преговорите е шокиращ.

"Нека да бъде ясно, че ЕС е обединен, търпелив, докато Великобритания е разделена и без ясна стратегия за това как да стигнем там, където искаме да отидем", подчерта бившият шеф на Английската централна банка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!