Проучване на Reuters дава 25% шанс за Brexit без споразумение

20:00, 04 сеп 18 / Свят 25 1142 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Има вероятност от 25%, че Великобритания ще напусне Европейския съюз през март 2019 година без постигането на споразумение, или т.нар. "твърд" Brexit, сочи последно проучване на Ройтерс. Според същото проучване Английската централна банка ще изчака след като Брекзит официално бъде факт преди отново да увеличи основните британски лихвени ставки.

Анкетата на Reuters между 29 август и 3 септември беше проведена в период на засилващ се натиск върху британския премиер Тереза ​​Май, която се опитва да представи в позитивна светлина определеният от самата нея като позитивен за бизнеса план за Brexit пред нейната собствена партия и пред силно разделената по този важен въпрос страна.

Трябва да се има предвид, че двете преговарящи страни в лицето на Великобритания и на Европейския съюз продължават да спорят сериозно по-малко от два месеца преди определения срок за постигане на споразумение относно условията за напускане на блока от Обединеното кралство.

На въпрос относно вероятността за "твърд" Brexit, при който до 29 март 2019 година няма бъде постигнато споразумение между ЕС и Великобритания, средната прогноза на анкетираните от Reuters икономисти е 25% - без промяна спрямо тяхната оценка месец по-рано.

Девет от 34-те запитани икономисти обаче повишиха техните оценки за рисковете от "твърд" Brexit, като според някои от тях вероятността за такъв негативен сценарий дори е достигнал 60 на сто. Едва четирима от анкетираните икономисти са намалили слабо вероятността за подобен сценарий, докато 21 от запитаните са запазили оценката си от предходното аналогично проучване.

"Шансовете на Обединеното кралство да напусне ЕС несъмнено се повишиха напоследък и ние станахме по-малко уверени относно дисциплинирания процес на Brexit", посочи един от анкетираните - Хауърд Арчър от EY ITEM Club. "Все пак все още смятаме, че е по-вероятно Великобритания и ЕС да сключат сделка, макар че до края на март догодина би било много трудно тя да бъде ратифицирана (от всички настоящи страни-членки на съюза)".

Тъй като шансовете за постигане на сделка са все още големи, вероятността за икономическа рецесия на Острова изглежда малко вероятна. Средните оценки на анкетираните икономисти показват, че вероятността за рецесия в рамките на следващата година се определя на 15% и на 25% в рамките на следващите две години.

Прогнозите за британския икономически растеж пък бяха ревизирани в низходяща посока с оглед на все още липсата на яснота за начина, по който Великобритания ще търгува с останалите страни-членки на ЕС от април 2019 година и с оглед на ескалиращата търговска война в световен план. Според последното проучване на Ройтерс БВП на Обединеното кралство се очаква да нарасне с 1,4% през следващата година (под предишна прогноза за растеж от 1,5%) и с 1,6% през 2020 година (без промяна спрямо предходната анкета).

В същото време обаче анкетираните от Ройтерс икономисти предполагат, че Английската централна банка ще повиши с нови 25 базисни пункта основната британската лихва до ниво от 1,0% малко след официалния Брекзит в края на март догодина. Според същото проучване АЦБ ще увеличи лихвената ставка с още 25 пункта през 2020 година. Прогнозите се базират на очакванията, че все още доста високата инфлация на Острова няма да се върне към целевото ниво на централната банка от 2 на сто поне до края на 2019 година.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама