Мей: Brexit без сделка не е краят на света

16:25, 28 авг 18 / Свят 25 921 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Излизането на Великобритания от Европейския съюз без договор за по-нататъшно сътрудничество няма да бъде краят на света", заяви британският премиер Тереза Мей преди обиколката си в редица африкански държави.

Британският премиер подчерта, че правителството й „работи върху подготовката“ за Brexit без сделка, но се надява, че Лондон все пак ще успее да сключи с Брюксел „добро споразумение“.

По този начин Мей парира предупреждението на финансовия министър Филип Хамънд, който предупреди, че правителството прогнозира катастрофален удар по британската икономика и жизнен стандарт в случай на отсъствие на сделка по Brexit. При такъв сценарий в бюджета на Обединеното кралство ще се образува дупка в размер на 80 милиарда паунда.

Официалните преговори между Лондон и Брюксел за условията, на които Великобритания ще излезе от ЕС, започнаха на 19 юни 2017 г. в белгийската столица. Година по-рано на референдум 52% от британците се обявиха против оставането на страната в Евросъюза. Преговорите за Брекзит трябва да продължат до ноември 2018 г., след което постигнатата сделка трябва да бъде одобрена от Европейския парламент и Уестминстър. Самият Brexit трябва да се състои на 29 март 2019 г., след това ще настъпи преходен период до 31 декември 2020 г.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама