Kолко "заразни" може да бъдат кухненските уреди

09:45, 25 авг 18 / Любопитно 25 1549 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За тези, които не обичат да мият съдовете си, а за хората с отслабен имунитет обичайните предмети за кухненски прибори - ножове и рендета за зеленчуци могат да бъдат страшни врагове. В собствената си кухня, както се оказа, с тяхна помощ можете да хванете дори хепатит, пише Zdrave.to

Американски учени от Центъра за безопасност на храните на университета в Грузия провели експеримент с нови ножове и рендета. С тяхна помощ изследователите разрязали няколко плода и зеленчуци: краставици, ягоди, домати, моркови, пъпеш и диня. Всички плодове са били умишлено заразени с вируса на хепатит А и норовирус. Така експертите определили колко "заразни" може да бъдат кухненските уреди.

Оказало се, че рязането на храна, заразена с опасен вирус с кухненски нож, бацилите всъщност могат да останат на острието. В повече от половината случаи, ножовете и рендето, използвани в самия експеримент, са били източник на разпространение на вируса. Човек дори няма да заподозре, че при подготовката на вечерята си, той става обект на инфекция.

Учените не случайно са избрали хепатит А и норовирус, за да заразят храните.

Хепатит А е най-честата вирусна инфекция в света, причинявайки възпаление на черния дроб. При някои хора, особено при деца, хепатит А може да бъде асимптоматичен и поради това заболяването може да бъде погрешно диагностицирано или дори оставено незабелязано. Понякога тежката чернодробна недостатъчност, провокирана от хепатит А, може да доведе до кома и смърт. Норовирусът пък е бе обявен за основна причина за отравяне с храна в САЩ: когато малък брой норовируси навлизат в тялото, карат човек да повръща или има диария.

Според съавтора на изследването, Мерилин Ериксон, резултатите от тестовете трябва да служат за предупреждение на първо място за хората с отслабена имунна система. Те трябва да мият съдовете и уредите много внимателно след всяко използване.

Експериментът на американските изследователи далеч не е първата проверка на домакинските предмети за чистота.

Учени от Университета в Любляна (Словения) вече заявиха, че домакинските електроуреди, които има втв всяка къща, се превръщат в убежище за гъбички, включително така наречените черни дрожди. Някои от тях са потенциално опасни за човешкото здраве. Те особено добре виреят в миялни машини, перални машини, както и кафемашини. Също така сред най-мръсните неща в кухнята се оказва дъската за рязане, гъбата за миене на съдове и кухненската кърпа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама