Обзор: Март 2019

БГНЕС

Продължаваме с погледа на нашия анализатор Георги Заяков върху събитията от изминалия месец:

Доброто

Достойните българи:

 

През изминалия месец добрите новини сякаш се брояха на пръсти и бяха свързани най-вече с обикновените българи, а не с държавните институции. Горският инспектор от Сливен Юсеин Шакиров даде пример за достойнство и честност и върна 36 хиляди лева, погрешно преведени по сметката му. Саксонската принцеса от български произход Теофана Аладжова фон Саксен направи поредното си дарение в България и осигури електрически болнични легла, проходилки и медицински помощни средства за болница “Пирогов”. Двама български младежи рискуваха собствения си живот и спасиха момиче от удавяне - петокласничка, завлечена от водите на водопада Сучурум над Карлово. Българският офталмолог д-р Владимир Кефалов беше отличен с Бреслерова награда за заслугите си в изучаването на човешкото зрение. Друг повод за малка национална гордост през месеца бе 29-годишният астрофизик Деян Михайлов, който се оказа най-младият лектор в Кеймбридж.

 

Продължава разследването на незаконните пенсии:

(снимка:БГНЕС)

През март бяха арестувани и привлечени под наказателна отговорност шестима служители на НОИ-Силистра. Разбитата схема за издаване на фалшиви документи за трудов стаж стана известна под името “Силно мой човек - Пенчев”. Тепърва прокуратурата трябва да докаже версията си в съда, но определено дейността ѝ в случая е стъпка в добра посока.

 

Диверсификацията на газовите доставки:

 

От Булгаргаз обявиха, че техническият капацитет на газопровода Кула - Сидирокастро е увеличен 4 пъти и от първи април България ще може да внася повече втечнен природен газ от Гърция.

 

Промени в закона за концесиите:

 

Парламентът направи промени в Закона за концесиите, които ще дадат възможност на правителството да продължи процедурата за отдаване на концесия на летище София. Самите промени бяха направени по препоръка на Световната банка и Европейската банка за развитие, а на теория концесията трябва да подобри управлението на летище София и да допринесе за увеличаването на потока от пътници в столицата. Тук трябва да се направи уговорката, че промените са “добри” стига и летището да попадне на добросъвестен концесионер. От парламентарната опозиция изказаха мнение, че поправките в Закона са “скандални” и се усъмниха, че изборът на нов концесионер вече е предопределен. Бъдещето ще покаже, дали съмненията им са били оправдани.

 

 

Лошото

“Апартамент-гейт”:

 

Най-големият скандал, който разтресе държавата и управляващата партия, бе този със закупените на занижени цени апартаменти от страна на изявени политици. Скандалът гръмна след съвместно разследване на bTV, Радио Свободна Европа и Антикорупционния фонд. Първото осветлено име беше на заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, който миналата година е заменил два от своите апартаменти, плюс 100 хиляди лева, за да се сдобие с нов апартамент от 240 кв. м., двоен гараж и личен асансьор. Допълнителен горчив вкус оставят други подробности около сделката - законови промени, наложени от ГЕРБ, облагодетелстват фирмата-строител, както и фактът, че 4 дни преди сделката Цветанов е инициирал проверка на друг проект на строителната фирма. Не на последно място, в деня, в който е извършена сделката с прехвърлянето на неговите апартаменти, те са закупени от друг приближен до партията му човек. Съответно не трябва да бъде изненада оставката на Цветанов от парламента в края на месеца.

Освен Цветанов още няколко души бяха замесени в скандала с апартаменти и подадоха оставки - министърът на правосъдието и бивш председател на парламента Цецка Цачева, зам. министърът на спорта Ваня Колева (чиито кум е Цветанов) и зам. министърът на енергетиката Красимир Първанов. Цените, по които са закупили новите си луксозни жилища, също са значително под пазарните цени. Дори да се окаже, че всичките сделки са законни, лошото чувство у обикновения българин ще остане. Нормалните граждани се заробват за 30 години напред, за да купят далеч по-малки жилища на по-високи цени, и е нормално да бъдат чувствителни, когато някой друг се облагодетелства благодарение на добрите си познанства, направени по време на участие в държавното управление. Много е вероятно цялата сага с апартаментите да докаже за пореден път тезата, че има голяма разлика между това какво е “законно” и какво “морално”.

Не бива да пропускаме и други имена, които излязоха в различни медии във връзка със скандала: бившият министър на културата и настоящ депутат Вежди Рашидов, шефът на КОНПИ Пламен Георгиев и съпругата (тогава все още бъдеща) на висшия магистрат Лозан Панов - Елисавета. Към тях трябва да добавим и имената на политици от БСП, които преди повече от 10 години също са си купили жилища на цени под пазарното към онзи момент равнище - Корнелия Нинова, Валери Жаблянов, Жельо Бойчев. Във всички случаи днешната политическа класа трудно създава доверие у избирателите и ще трябват години на усилени културни промени, които да изкоренят балканските привички.

 

Скандалите в местната власт:

 

Месецът бе турбулентен и за управленците на местно ниво. Първо кметовете на Созопол и Златица бяха обвинени в злоупотреби за милиони левове. Ден по-късно Икономическа полиция влезе в община Стрелча, разследвайки сигнал, че при встъпването си в длъжност кметът на общината е накарал цялата администрация да подпише молби за напускане без вписана дата. Впоследствие Районният съд в Панагюрище отказа да го отстрани от длъжност, а прокуратурата протестира, че това може да възпрепятства даването на обективни показания от страна на служителите в общината. Далеч по-неблагоприятно е развитието за кмета на Червен бряг Данаил Вълов, който бе арестуван заедно с петима служители на общината, по обвинение, че е облагодетелствал с обществена поръчка две близки до него фирми. Специализираният наказателен съд го отстрани от длъжност и му бе наложена парична гаранция от 75 хиляди лева.

Както при политиците на ниво парламент и министерски съвет, така и при тези на местно ниво, отдавам проблемите на фактора култура. Петте века в рамките на Османската империя и половинвековната тоталитарна диктатура на БКП са оставили своите трудно изкореними следи върху характера и възприятията на средностатистическия българин. Като прибавим към това, че обикновено до властта успяват да се доберат най-безскрупулните представители на едно общество, които са готови на всичко, за да управляват, не бива да се учудваме, че по нашите географски ширини все още за политиците е напълно нормално да злоупотребяват с властта си, назначавайки роднини на ръководни постове, облагодетелствайки приятелски фирми, бърникайки в обществената каца с мед и т.н. Смятам, че преборването на корупцията в България ще отнеме поне още 2-3 поколения, а за да стане тази постепенна промяна, трябва неуморно да се работи в промяна на културата на бъдещите управленци.

 

Законът за вероизповеданията и дипломатическият скандал с Турция:

 

Има достатъчно проучвания и статии в последните години, които доказват, че

1) Турция използва религията за политически цели в други държави и

2) Саудитска Арабия (и други подобни на нея държави) спонсорират разпространението на радикален ислям, което често води до терористични атаки.

На българска територия също сме имали възможност да се уверим неведнъж, че тези проблеми не бива да се подценяват и че срещу 150-200 евро на човек се появяват нетрадиционни за 14-вековната ни история облекла като бурките. Съответно намеренията на българските парламентаристи да ограничат финансирането на мохамеданското вероизповедание в България отстрана на други държави изглеждаше мъдро държавническо решение. С всичките си недъзи новият Закон за вероизповеданията трябваше да реши поне този ключов за националната сигурност и териториалната цялост на страната проблем.

 

След продължили цял месец препирни Българската държава свърши следното:

1) Отказа се от опрощаването на дълга на мюфтийството към НАП от 8 милиона лева и го замени с разсрочване за 10 години, като е много вероятно част от тези пари да отпаднат по давност.

2) Употреби Българската православна църква за политическите си цели, от което както обикновено губи самата Църква, която въпреки всичко остава институция с далеч по-голямо обществено доверие от парламента или Министерския съвет.

3) Предизвика разделение в обществото заради неспособността си да комуникира политиката си по такъв наболял проблем и заради липсата на ясни и ефективни решения.

4) Остави отворено финансирането на вероизповедания от чужбина, с което обезсмисли циркът, който наблюдавахме цял месец.

5) Към всичко това трябва да прибавим и дипломатическия скандал с Турция, който бе предизвикан от непремерено изказване на външния министър Мевлют Чавушоглу, че югоизточните ни съседи са се намесили във вътрешните работи на България и са наложили промени в готвеното от нея законодателство. Поне реакцията на България до момента е адекватна - външният министър Екатерина Захариева привика на обяснения турския посланик у нас, а в Букурещ премиерът Бойко Борисов прекара над 4 часа в опити да получи извинение от турския вицепрезидент Фуат Октай.

 


Новите регулации в последните дни от мандата на сегашния Европарламент: Последната седмица на месеца донесе няколко лоши новини от Страсбург:

Пакетът за мобилност:

 

Два гласа не достигнаха на българските депутати и съмишлениците им в Европарламента да наложат отлагането на гласуването на лобисткия пакет “Макрон”, който застрашава българския национален интерес и конкурентоспособността на българските шофьори на Обединения европейски пазар. От българските представители липсваха трима - Светослав Малинов (някогашният Реформаторски блок), Николай Бареков (някогашната България без цензура) и Нежми Али (вечното ДПС). Политически последици имаше за Светослав Малинов, който бе принуден да се откаже от водаческото място в листата на Демократична България. Гафът му беше голям, защото публично се оправда със закъснение на полет, но бе оборен от други евродепутати, че дори и с полет навреме, пак нямаше да успее да измине разстоянието между Франкфурт и Страсбург, за да успее да гласува. Така или иначе, на първо време гледането на Пакета за мобилност беше отложено заради процедурна хватка. Може само да се надяваме, че с много късмет окончателният вариант на еврорегулациите ще бъде гледан от ново антилобистко мнозинство в следващия Европейски парламент.

Директивата за авторското право в цифровия единен пазар:

 

За съжаление, тук имаме законодателни текстове, които бяха приети окончателно въпреки тригодишната критика от научните, интелектуалните, журналистическите и издателските среди. Става дума за директива, която ще застраши свободното споделяне на съдържание в интернет и ще принуди социални мрежи като Фейсбук и Туитър да инсталират ъплоуд филтри, които няма да са способни да различат дали споделяте снимка, защитена от авторско право или такава, каквато не попада под защита (член 13). Другата спорна промяна е член 11, който уж позволява на издателите и новинарските сайтове да генерират приходи, когато търсачки акто Гугъл публикуват техни материали (така нареченият “Данък линк”). На практика, приетите промени ни водят към Азиатска диктатура, наметната с Европейски либерален ямурлук.

Забрана на пластмасовите продукти за еднократна употреба:

 

Вече е официално, че гражданите на ЕС няма да имат право да използват пластмасови изделия като чинии, чаши, прибори и клечки за уши от 2021 г. В името на околната среда 300 милиона потребители ще трябва да се лишат от някои малки удобства, а цялото това лишение ще бъде съпроводено от повишени разходи и за тях, и за европейските фирми. В същото време над 7 милиарда души в останалата част на света ще продължат да го замърсяват в пъти повече отколкото го правят членовете на Европейското семейство. Защото в борбата срещу климатичните промени ЕС отдавна е сам, което обезсмисля всичките регулации и лишения.

 


Стратегията за културата:

 

В новопубликуваната от Министерството на културата стратегия за следващото десетилетие няма и дума за освобождаване на книгите от ДДС, каквато е практиката както и в 26 от 28 членки на ЕС, но и в съседна нам Турция. Преференциално третиране към момента получават само хазартът (0% ДДС) и туризмът (9%) ДДС. Министерството на културата предлага единствено диференциране на ДДС за български и европейски филми, но това е крайно недостатъчно като мярка. При подобна политика България ще остане дестинация за алкохолен, но не и културен туризъм.

 


Субсидирането на чартърните полети на чужди туристи:

 

В желанието си да пребори Гърция и Турция за чуждите туристи, премиерът Бойко Борисов лансира идеята да се субсидират чартърните полети на чуждите туристи към България. Икономически идеята се превежда така - обикновеният български данъкоплатец ще плаща част от почивката на уж по-заможните чуждестранни туристи и ще налива пари в джобовете на българските хотелиери и ресторантьори по Черноморието. С други думи, идеята е за насилствено преразпределяне на доходи, което в същността си не е “по първа необходимост”, а “луксозно”, тоест има регресивен характер.

 

Промени при “иновативните” лекарства:

 

От април до България по-трудно ще пристигат и ще се заплащат от НЗОК “иновативни” лекарства заради затягане на регулаторния режим. Новото изискване, което ще забави достъпа на българските пациенти до терапия, е всяко от лекарствата да бъде одобрено във Великобритания, Германия и Франция и да се заплаща от най-големият обществен фонд в съответните държави. Резултатът е, че пациенти с тежки заболявания като епилепсия, ще трябва да чакат за конкретното лекарство не година и половина след одобряването му в ЕС, а 3 години.

 

Боевете в училищата:

 

В рамките на няколко дни имаше няколко сбивания в училищата. Първо, момиче трениращо бойни изкуства и известно с агресивния си характер, безмилостно налагаше съученичка. После учител нанесе няколко удара на ученик, докато се опитваше да го разтърве с друг ученик. При третия случай десетокласничка наръга с нож съученичка и я прати в интензивното отделение. Случаите на агресия в училище зачестяват и това е дългогодишна тенденция. Единственото работещо решение в дългосрочен план, по мое мнение, е въвеждането на религиозно обучение колкото се може по-скоро и то още в началните класове, за да може децата да бъдат научени да различават “добро” и “зло” и да изоставят решаването на проблеми чрез агресия и насилие.

 

Скандалът с пенсиите:

 

Приети през 2015 година и влизащи чак сега в сила промени относно изчисляването на пенсиите на бъдещите пенсионери всяха смут в обществото. Тъй като новата методика ощетяваше около ⅓ от бъдещите пенсионери се наложи отново да се реагира закъсняло и след едноличната намеса на министър-председателя бе прието да има преходен период, в който бъдещите пенсионери да изберат сами дали пенсиите им да се начисляват по сегашната или по предишната методика. Целият фарс се разигра в името на 9 милиона годишно, които НОИ на теория трябваше да спестява. При една разумна политика с адекватна комуникация от страна на управляващите, можеше да си спестим поредния ненужен конфликт.

Българските личности и събития при атентата в Нова Зеландия: За съжаление, макар нито българската държава, нито българският народ да са имали желание или участие в организацията на кървавата атака над мюсюлмани в Крайстчърч, името на страната беше намесено, защото атентаторът беше оставил върху оръжието си, свързани с българската история. Опасенията ми са, че ни е намесил във война, в която не ни е мястото, и може България да се превърне в ненужна сцена на кърваво отмъщение.

 

Нелепото

Целувката на Пулев:

 

В края на месеца социалните мрежи бяха доминирани от целувката, която Кубрат Пулев даде на американска репортерка след последния си победоносен двубой. Предвид, че самата целувка дойде от нищото и не бе експлицитно пожелана от изненаданата репортерка с колоритния прякор “Джени Суши”, всички медии по света отразиха новината, а самият Пулев си навлече юридически проблеми. Към днешна дата лицензът му да се бие в Калифорния е замразен, а Джени Суши е наела за адвокат феминистка-стръвница, с голям опит при дела за “сексуален тормоз”.

Цялата история изглежда безкрайно нелепо от гледната точка на всеки здравомислещ човек. Здравият разум казва, че не е редно да целуваш някой почти непознат, когато те записват, при условие, че имаш сериозна приятелка от години и че ти предстои мач за световната титла в тежка категория, за който мечтаеш от 5 години. Съвременното западно общество не толерира изявите на балканска мачовщина, а нейната проява точно преди такъв важен двубой е зрелищен автогол. И тук няма никакво значение, че самата г-ца “Суши” навява съмнения, че е жена с порядъчно поведение. Видеата, които се споделят с нейните танци в скута на мъже от антуража на българския боксьор на партито след гала-вечерта нямат отношение към факта, че целувката няколко часа преди това не трябваше да се състои. От друга страна пък е безкрайно пресилено кариерата на един талантлив спортист да бъде погубена или пък той да се раздели със стотици хиляди долари заради една целувка. Трябва да се прояви разбиране към факта, че Пулев изигра един от най-тежките си двубои, получи няколко тежки удара в главата, бе с неприятна аркада, напълнена с адреналин от кътмена на боксьора. Най-вероятно емоционалното вълнение след мача, съчетано с биохимични промени в тялото на Пулев, е довело до неадекватната му проява.

 

Ремонтите на Граф Игнатиев и пострадалите от ограничителите:

 

Столична община се сети да премахне грозните “перки на акули” от ремонтираната улица “Граф Игнатиев”, но едва след като двама души пострадаха. Целият ремонт е поредното доказателство за недомислие у хората, които носят отговорност. В една развита и европейска България трябва да се мисли за такива неща при проектирането на даден ремонт, а не след завършването му. И тук трябва да се добави и надгробната плоча на “Гарибалди”, която много успешно бе оприличена на тоалетна за котки. Съответно преживя около 24 часа преди кметът на София Йорданка Фандъкова еднолично да разпореди премахването ѝ. Сякаш и самият кмет, и архитектите на столицата, и общинските съветници са скъсали с реалността и не успяват да предугадят до каква обществена реакция ще водят решенията им.

 

НФСБ поиска от Румен Радев да се извини, че говори на английски:

 

В началото на месеца НФСБ на бившия вицепремиер Валери Симеонов поиска президентът Румен Радев да се извини, защото бил говорил на английски с главния секретар на НАТО по време на официалната си среща с него. Като аргумент бе изтъкнато, че така се поругавало националното ни достойнство. Тук е редно да отбележа, че националното ми достойнство се поругава, когато България се управлява от монолингвисти, които карат чуждестранните ни партньори да ни мислят за неук и недодялан народ. Напротив, хубаво е българските политици да знаят много езици и да умеят да комуникират на родния език на събеседника си, за да правят добро впечатление и да носят позитиви за страната. Ако НФСБ бяха запознати добре с българската история, щяха да знаят, че в двора на императора на Източната римска империя (Византия) всички западни делегации са ходели с преводачи, а само българите са владеели гръцки до съвършенство и са се откроявали над тълпата с цивилизоваността си. Както преди векове гръцкият език е бил lignua franca, така днес такъв е английският и всеки себеуважаващ се политик по света трябва да го владее до съвършенство.

 

Самообгазилите се полицаи:

 

Преди век германците на Западния фронт са знаели, че трябва да се съобразяват с вятъра, когато искат да атакуват противниковите дивизии с газ. Това е било ясно и на най-простият редник от немско село. В наши дни, при толкова повече знание как действа газът и при няколко години обучение в полицейска академия, все още се намират български полицаи, които да влезнат в световния обмен след като комично са се самообгазили при опит да умиротворят протест. Това е феномен, за който не мога да предложа решение, но се надявам, че отзвукът от новината, ще бъде урок за българските служители на реда, за да не повтарят грешката си в бъдеще.