Приеха окончателно Закона за концесиите

10:43, 14 мар 19 / Политика 25 922 Шрифт:
Topnovini

Народното събрание прие окончателно промените в Закона за концесиите, които Министерски съвет внесе основно, за да се улесни процедурата по отдаване на концесия на летище "София". Промените изчистват три обстоятелства по изискванията за големи по размер инвестиции и значителни плащания от концесионера към държавния бюджет.

С измененията се премахва безкрайната солидарна отговорност на концесионера, която надхвърля изискванията на европейското законодателство. С новите разпоредби страните ще отговарят солидарно до размера на участието си в договора за концесия.

Решава се и проблемът с обезщетението на концесионера за направени инвестиции при форсмажорни обстоятелства.

За концесия с трансграничен интерес споровете по договора ще могат да се решават от арбитражен съд. Изменение на концесионния договор ще се извършва с допълнително споразумение след мотивирано предложение на една от страните по договора, като вместо одобрение Министерският съвет, съответно общинският съвет, ще приема в качеството си на концедент съответното решение по изменение на концесионния договор.

С новите поправки в закона политиката относно държавните такси при касационно обжалване пред Върховния административен съд се уеднаквява с тази по Закона за обществените поръчки. С редакционна поправка в преходните и заключителни разпоредби се реши при спорове за отчуждени частни недвижими имоти, за обекти с национална сигурност да се възстанови подсъдността пред тричленен състав на Върховния административен съд.

Очаква се с приетите изменения да се гарантира по-широка конкуренция при отдаването на летище „София“ на концесия. Заради законодателните пречки срокът за подаване на оферти се удължава вече четири пъти и последният е до 3-ти април.

Преди заседанието днес от БСП заявиха, че промените са в ущърб на българската държава за сметка на бъдещия концесионер. Възможно е страната ни да плати огромни неустойки, ако реши да прекрати концесионния договор, смятат социалистите.

Депутатите изслушаха и министъра на правосъдието Цецка Цачева относно политиките за подобряване на материалната база в местата за лишаване от свобода, модернизация на инфраструктурата и създаване на по-добри условия на труд.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама