„Вкусът на София“: Atelier – с любов от Белослава

10:00, 31 юли 20 / София 25 1820 Цветилена Симеонова
Снимка: Личен архив

В рубриката „Вкусът на София“ заедно с Никола Петков*, който дълги години е в бизнеса с нощни заведения и ресторанти, представяме емблематичните локации в столицата – ресторанти, барове и клубове, които не просто е препоръчително..., а направо е задължително да посетите.

Днес ви представяме поредното бижу, сгушено в центъра на столицата. Трудно е да не сте чували за Atelier – заведението на нежната Белослава, намиращо се в един от най-прекрасните райони на София – на ул. „проф. Асен Златаров“ 16 в близост до „Оборище“. Със своя артистичен дух, то моментално привлича погледите на всички пешеходци и не може да бъде подминато.


Снимка: Facebook / Atelier Restaurant Sofia

Пред TOPNOVINI.BG певицата Белослава разказа, че заведението е създадено с цел да се запази персоналът от хотела ѝ в Лозенец – Vilarte, който работи сезонно. „Много е трудно да намериш качествени хора и е тъжно после да ги изгубиш. И така Atelier се превърна в градската версия на Vilarte“, обясни тя.

Идеята за интериора на заведението е на Белослава и на нейния съпруг – Евгени. „Ние се занимаваме с изкуство и това е нашият същински свят и мироглед. Така е в дома ни, така е в ателието ни за работа - картините, скулпторите, детайлите ни заобикалят навсякъде и си ги носим с нас, каквото и да правим, където и да ходим“, обясни тя. Хората, към които е насочена цялата концепция на заведението и които го посещават, певицата определя като изключителни, възпитани и интелигентни. „Те са табиетлии - даже чревоугодници като самите нас“, посочи тя.


Снимка: Facebook / Atelier Restaurant Sofia

Менютата в Atelier и Vilarte Белослава е направила сама. След обсъждане с готвачите, разбира се. „Те ми имат доверие, а аз най-добре познавам клиентите ни. Да не говорим, че ми доставя огромно удоволствие“, разказа тя. Характерното за стила на менютата е, че е изчистен – всичко е просто, точно и ясно. „Залагаме на традиционни рецепти, но с по нещичко добавено от нас - дали ще е пушена ядка в салатата, дали ще е канела в мусаката, фурми с козе сирене в салатата, или най-харесваният от всички пилешки пастет с боровинки“, сподели Белослава.

Тя препоръчва на всеки, който дойде за първи път в Atelier, да опита ребърцата, скаридите с тиквички, салатата с мариновани зеленчуци, фурми и козе сирене, както и пилешкия пастет с боровинки. Самата тя вкъщи готви ежедневно и така се разтоварва. „Дори когато се прибирам нощем след концерт в провинцията, пак ще си сготвя нещо. Важно ми е и ми създава уют на душата“, посочи певицата. Тя разкри още, че скоро ще сподели любимите си рецепти в кулинарна книга, над която работи от години.


Снимка: Личен архив / Vilarte hotel

Снимка: Личен архив / Vilarte hotel

На въпрос каква е тайната на успешното заведение Белослава отговаря категорично: „В постоянството и в маслото“. Тя навлиза в бранша през 2008 г., когато със съпруга си създава Vilarte в местността Тарфа в Лозенец. „Направихме я с много любов и отношение към детайла. От лавандулите и лозето в градината, до обзавеждането на всяка стая, до всяка чаша и чиния, картина и стол, всичко сме си направили сами. За това мястото е лично и излъчва усещането за дом“, сподели певицата.

Белослава разказа, че кризата с коронавируса се е отразила на всички в бранша, но е категорична, че няма време за вайкане. „Работим здраво и денонощно. Това, че всички загубихме средства не значи че няма да си стъпим на краката. Просто си трябва работа“, посочи тя.


Снимка: Личен архив

*Никола Петков работи в сферата на ресторантите повече от 20 години. Кариерата му стартира като барман в Tequila Club, Alibi и "Червило". Той е един от тримата основатели на заведението Mood, което работи от години както в столицата, така и на морето.

Още от „Вкусът на София“:

„Вкусът на София“: Gelato Fabbrica - където сладоледът е изкуство

„Вкусът на София“: Cafe 1920 – кухнята на баба, ама по мастършефски

„Вкусът на София“: By The Way – втори дом за много софиянци

„Вкусът на София“: КОТО е новото „черно“ – приляга на всички и всичко

„Вкусът на София“: PM Club - когато музиката, обстановката и хората туптят в един ритъм

"Вкусът на София": Сладкарница „Теа“ – греховен вкус и наслада на мига

"Вкусът на София": Ресторант Carne, където всеки сезон е вкусен

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!