Плажовете (на властта) край „Евксиноград“ - напълно недостъпни

08:47, 09 сеп 20 25 2417 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Държавата сама е нарушила Конституцията и законодателството си като от години е направила невъзможен свободния достъп на граждани до три морски плажа северно от Варна. Това показа проверка на "Дневник".

В кадастралните регистри те са нанесени съответно като "Евксиноград -1, 2 и 3" и са с обща площ от 43 215 кв. м. Достъпът до трите плажа е възможен единствено през територията на правителствената резиденция "Евксиноград", което прави невъзможно използването им от лица извън кръга на т.нар. "правоимащи".

Справка в сайта на Агенцията по геодезия, картография и кадастър показва, че територията на стопанство "Евксиноград" е 872 328 кв. м. В тях влиза единствено малък морски пясъчен плаж с асансьор и плувен басейн, който не е обозначен като такъв. Преди 1989 г. този плаж е бил ползван от бившия диктатор Тодор Живков, семейството му и тесен кръг гости и приближени. Останалите три плажа, разположени между резиденцията и морето, са нанесени в кадастралните регистри като самостоятелни "поземлени имоти, изключителна държавна собственост, крайбрежна плажна ивица".


Снимка: БГНЕС

В отговор на въпроси във връзка с ограничения достъп до трите плажа от администрацията на Министерски съвет, която управлява имота информираха следното:

"Стопанство "Евксиноград" е обект, предназначен за представителните и социалните нужди на централните държавни органи, съгласно Постановление № 118 на МС от 21.06.1993 г. за използването на недвижими имоти - публична държавна собственост. Обектът се охранява от Националната служба за охрана, съгласно § 1, ал. 4 от Допълнителните разпоредби на Правилника за прилагане на Закона за Националната служба за охрана.

Посочените в запитването морски плажове са достъпни през територията на стопанство "Евксиноград". Достъпът до стопанство "Евксиноград" е контролиран, но всеки гражданин може да заяви желание за посещение или почивка, информация за което е налична на интернет страниците - www.travel.government.bg и www.euxinograd.bg".

Тази кратка информация обаче не дава отговор на най-важния въпрос, който бе зададен: "На какво основание е възпрепятстван свободният достъп на граждани до крайбрежната ивица, изключителна държавна собственост?".

Отразеното в кадастралните регистри сочи категорично, че плажовете "Евксиноград -1, 2 и 3" не могат да бъдат и не са част от територията "Стопанство "Евксиноград", което е охранявано от Националната служба за охрана. По тази причина за тях не могат да важат Допълнителните разпоредби на Правилника за прилагане на Закона за Националната служба за охрана, посочени в отговорите на правителствената администрация.

Според текста на чл.5, ал.1 от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие "всички граждани имат право на свободен и безплатен достъп до морския бряг, както и право на свободно ползване на морските плажове (...)".

Същият закон допуска ограничаване на посочените конституционно гарантирани права само "в случаите, свързани с националната сигурност и отбраната на страната, охраната и контрола на държавната граница, както и при опасност за здравето и живота на гражданите".


Снимка: БГНЕС

В цитираните от администрацията на Министерския съвет Допълнителни разпоредби на Правилника за прилагане на Закона за Националната служба за охрана обаче, изрично е посочено, че тя "осигурява за сметка на своя бюджет охраната на Стопанство "Евксиноград", Обект "Шабла", Комплекс "Бояна", Авиоотряд 28 и ВИП - "А", Правителствена зала на Летище - София".

С други думи - въпросните три плажа няма как да влиза в правомощията на Националната служба за охрана или достъпът до тях да бъде ограничаван с мотива, че са свързани с националната сигурност. Аргументът в полза на това твърдение е, че като самостоятелни поземлени имоти, изключителна държавна собственост, те са извън територията на Стопанство "Евксиноград".

Според условията за посещение на правителствената резиденция край Варна това може да стане срещу входна такса от 12 лв. за възрастен и 6 лв. за деца под 16 години. Тя дава възможност за участие в пешеходна обиколка на стопанството с екскурзовод и в група от 10 до 30 човека с продължителност около час и половина. Никъде в условията за посещение обаче не е записана възможност за преминаване през резиденцията с цел достигане на бреговата ивица и плажа. Така единствената възможност за това остава купуването на пакет за почивка в "Евксиноград". Цените за ваканция в резиденцията са посочени в сайта travel.government.bg Те варират между 90 и 700 лв. на нощувка в зависимост от мястото за настаняване и то ако базата не е заета заради "представителните и социалните нужди на централните държавни органи".

Само преди три месеца шестима служители на Националната служба за охрана (НСО) бяха наказани дисциплинарно заради случая на плажа в парка "Росенец от 7 юли, когато цивилни и без да се легитимират, блъскаха лидера на "Да, България" Христо Иванов, който стъпи на брега в опит да приближи т.нар. лятна резиденция на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган.

Ще платят ли бургазлии за разрушаването на сарая на Доган?

Само педи дни - на 21 август т.г. Върховната административна прокуратура и Министерството на туризма съобщиха, че са извършили проверки и са наложили глоба на дружеството "Русалка", собственик на eдноименния ваканционен комплекс. Причината за това бе, че от всички желаещи да стигнат до плажа единственият път, до който преминава през комплекса, е била събирана такса "алея" в размер на 6 лв.

В случая разлика между идеята на обвинените в пране на пари Николай и Евгения Баневи и начина, по който държавата е ограничила достъпа до три от най-хубавите плажове край Варна - няма. Освен една: До брега край "Русалка" все пак може да се стигне свободно през трудно проходим няколко километров селски път. Край "Евксиноград" няма дори такава възможност.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама