Цвета Караянчева наблюдава ликвидиране на пожар на кораб по време на „Бриз 2019”

10:40, 19 юли 19 25 1301 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева присъства на националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2019“. Тя беше посрещната с военен ритуал на Морската гара във Варна и прие строя на почетния караул, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.

След церемонията председателят на парламента наблюдава различни епизоди от военноморското учение от борда на фрегатата "Верни". Сред тях са ликвидиране на пожар на кораб в пристанище "Варна" и евакуация на пострадали, спасяване на бедстващи хора на море и борба с нефтен разлив, отразяване на асиметрични атаки от малка бързоходна лодка, артилерийска стрелба по въздушна цел, стрелба с преносим зенитно-ракетен комплекс от два бойни поста по една въздушна цел и други.

Заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков и заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов също наблюдават учението.

В учението, провеждащо се в периода от 12 до 21 юли във Варна, българските Военноморски сили участват с 18 бойни и спомагателни кораби и катери, 2 вертолета и с 900 души личен състав.

В учението се включват 11 държави с 26 бойни и спомагателни кораба, 5 самолета, 5 вертолета и над 2000 военнослужещи от военноморските сили на България, Албания, Белгия, Гърция, Италия, Канада, Полша, Румъния, САЩ, Турция, Франция, Втората постоянна група кораби на НАТО и Втората постоянна група противоминни кораби на НАТО от силите за отговор на Алианса.

Основната цел на учението е да се повиши оперативната съвместимост и взаимодействието между ВМС на участващите страни чрез отработване участието им в операция за морска сигурност в отговор на криза, както и да се сертифицира кораб на българските ВМС – базов миночистач „Шквал” съгласно методиката за оценка на НАТО – MAREVAL.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама