23-годишен създаде релефна 3D карта на морската градина във Варна

19:10, 05 дек 18 / Любопитно 25 1389 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

23-годишно момче създаде релефна 3D карта на морската градина във Варна. Кристиян Иванов учи Архитектура във Варна. Идеята за 3D картата първоначално е била задание в университета - да създадат информационна табела за незрящи хора.

„Това просто се случи. По време на самото изготвяне на задачата буквално за два часа изградих идеята погледнах я отстрани и казах „Това е нещо много смислено“ и просто хукнах да я гоня. Да се боря за нея да се случи още преди представянето й пред Варненски свободен университет аз видях потенциал и го последвах”, разказва Кристиян.

Всичко започва с училището, в което е завършил. Учителка ги е извеждала извън училището и им е показвала музеи, които са свързани с град Варна.

„Идеята прерасна в нещо много по-голямо. Нещо, което да служи на абсолютно всички хора. Нещо, което  да организира централната морска част на морския парк и показва най-важните обекти. Това което имаме и нашата история”, казва той.

За да бъде полезно и за незрящите, той посещава училище за незрящи. Казва, че за него е важно незрящите също да използват картата. 

„В  училището за незрящи в Аспарухово, където там получих много голяма топлина. Хората ми обясниха показваха учиха и ме запознаха с този език и аз успях да предам в картата. Трябваше да се запозная абсолютно с целия език, за да знам как да го предам правилно. Да науча как те търсят, как научават с ръцете си”, споделя той пред Нова телевизия.

Кристиян е включил 28 обекта в картата - исторически и архитектурни паметници. Уважението и любовта към българската история са част от неговата идеология:

"Анализирахме, обектите които би трябвало да покажем, кои алеи, за да е много улеснено на хората да ги намерят и лесно достигнат до тях”.

Получава помощ от много хора. Общината и университетът също подкрепят идеята му. Релефната карта съвсем скоро ще краси входа на Морската градина във Варна.

„В момента изчакваме съгласуване от НИНКН. И след това съгласуване продължаваме с останалите административни процедури във Варна и сме много близо до края”, обясни Кристиян.

За да се изработят моделите в 3D вариант му помага дигиталният артист Калоян Василев:

„Срещата ми с Кристиян стана много случайно. Един много близък мой приятел ми се обади. Каза ми за някакво момче, което иска да се срещнем, имало някакъв проект. И тогава отидох и се срещнах с Кристиян. Веднага ми допадна идеята, защото съм виждал и други такива карти, които има по света. Те са интересни не само като визия, а и като функция”.

Момчетата са доволни от себе си и си обещават да продължават да работят заедно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама