Природозащитници спасиха прострелян щъркел

15:06, 07 юли 20 25 3747 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Днес в Спасителния център „Зелени Балкани“ е бил докаран поредният пострадал щъркел, съобщиха от БГНЕС.

Сигналът за ранената птица е подаден тази сутрин в Община Бяла. Най-вероятно щъркелът е бил прострелян.

Птицата е настанена в Спасителния център за диви животни в Стара Загора за специализирано лечение. Там за щъркела ще бъдат положени необходимите грижи и в случай, че се възстанови напълно, ще бъде върнат в природата преди есенната миграция на вида. Ако обаче не може да се справи сам в естествени условия, ще бъде оставен за отглеждане в Центъра за рехабилитация и размножаване на редки и защитени видове в Стара Загора.

Снимка: БГНЕС

Забранено е тяхното умишлено улавяне или убиване с каквито и да е уреди, средства и методи. Законът забранява още увреждане или унищожаване на местата им за размножаване, почивка и струпване по време на миграция. За тези видове важи и забраната за притежаване, пренасяне, превозване, изнасяне зад граница и търговия.

Всяко посегателство срещу защитени видове се наказва с глоба от 100 до 5 000 лв. За физическите лица, а на юридическите лица и едноличните търговци се налага имуществена санкция от 500 до 10 000 лв. В случай на доказано умишлено убиване на защитен вид може да се търси и наказателна отговорност по НК- лишаване от свобода от 1 до 3 години.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 hauttytuh 10:56, 15 мар 23

Because of a hormonal issue, my acne fluctuates propecia side effects

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама