„Вкусът на София“: Satsanga – с полъх от Индия

10:00, 20 ное 20 / София 25 3249 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

В рубриката „Вкусът на София“ заедно с Никола Петков, който дълги години е в бизнеса с нощни заведения и ресторанти, представяме емблематичните локации в столицата – ресторанти, барове и клубове, които не просто е препоръчително... а направо е задължително да посетите.

Никола работи в сферата на ресторантите повече от 20 години. Кариерата му стартира като барман в Tequila Club, Alibi и „Червило“. Той е един от тримата основатели на заведението Mood, което работи от години както в столицата, така и на морето. Никола е завършил средно образование в Москва, а висше в – УНСС със специалност Международни икономически отношения. Освен в сферата на ресторантьорството и нощните заведения, се е занимавал и с недвижими имоти.

Индия е очарователна и загадъчна страна, в която бързо можеш да се влюбиш заради нейната пъстрота, разнообразие и храна. Но вече не е нужно да летите стотици километри, за да усетите нейната магия. Индия вече е и в сърцето на българската столица и се нарича Satsanga.


Снимка: Facebook / Сатсанга

Satsanga е малко екзотично бижу в центъра на София (на ул. „Георги Бенковски“ 8), което предлага вегетариански и веган ястия, вдъхновени от Индия и Близкия изток. Още с прекрачването на прага сякаш излизаш от българската столица и се пренасяш някъде далеч на Изток, където всичко е много по-топло, цветно и уютно.

Собствениците Ваня и Димитър отварят първото заведение през 2016 г. в Бургас, а три години по-късно идват в столицата. Главният готвач е самият Димитър, който няколко години е живял в Индия, където се запознава с особеностите на местната кухня и култура. Така Satsanga започва да предлага вкусове, които рядко с намират в нашите географски ширини. Самото име идва от древния индийски език санскрит – Sat означава истина, а Sanga e събор. Изразът е многозначен и може да се преведе като истинска среща или да бъдеш в компанията на истината.


Снимка: Facebook / Сатсанга

Пред TOPNOVINI.BG Димитър описа Индия като магическа страна, в която има скрити съкровища. Самият той е странствал 10 години, като е бил в Арабските емирства, Ирландия, Бразилия и накрая и в Индия. „Индия за мен е черешката на магията - прекарах там три години. Страната е един огромен букет с магии – няма друго такова място в света, което е толкова и абстрактно, и цветно, и различно по същността си. Там нещата се случват по различен начин. Хората имат древна основа, която е запазена и до ден-днешен“, сподели той.

Димитър се връща у нас по най-тривиалната, но и романтична причина – заради жена. „Задомих се и така се случи, че трябваше да се върна и да си гледам семейството. Нямах намерение като цяло, но жените могат да променят всяко едно намерение“, разказа той с усмивка.


Снимка: Facebook / Сатсанга

Концепцията на Satsanga е вкусна и здравословна храна. Вкусът се върти около индийската кухня, но не се предлага само индийска храна – кухнята може да се определи като фюжън вегетарианска, но индийското винаги е в центъра и всичко се развива около него. „Когато се върнах от Индия, нямаше къде да си хапна индийска храна. И в един момент просто ни дойде идеята да отворим място за храна – такава, каквато ние харесваме. Идеята е за вегетарианска храна и храна от цял свят – вкусна и здравословна. Едно място, на което да дойдеш и да се почувстваш малко по-различно от обичайното“, посочи Димитър.

Към момента готви лично той, но се очаква следващия месец в кухнята да се включи и индиец, който ще дойде директно от Индия. „Надяваме се с него да внесем нова щипка аромат и вкус, така че да можем да предлагаме по-обширна колаборация на гастрономия, но пак в същата концепция. Просто викаме един майстор от меката, както се казва, който да се включи в това, което сме създали, и да го надгради“, обясни Димитър.

Хитът в менюто на Satsanga безспорно е Малай Кофта – кюфтенца от картофи, сиренце и зеленчуци, поляти с гъст сос от къри и сметана. А сред напитките безспорно впечатление прави домашната комбуча – вид гъба, която се храни с чай и захар. „Това е източна напитка – доста полезна откъм микроорганизми, които спомагат храносмилателния процес“, подчерта Димитър. В Satsanga се предлагат и домашни лимонади и други по-здравословни безалкохолни с по-малко захар и по-истински аромати и есенции. Има и селекция от бири и вино.


Снимка: Facebook / Сатсанга

Интериорът на Satsanga е почти изцяло направен ръчно. Мебелировката е дело на различни занаятчии. Вторият етаж е в типично индийски стил, където дори се седи на меки възглавнички типично по индийски.

Димитър е категоричен, че българинът харесва индийската кухня. „Има хора, които обичат различното и си го търсят. Казват ни дори: „Вие сте нашето спасение“, защото никъде другаде не могат да открият тези вкусове“, сподели той.

Според Димитър българите и индийците си приличат по много неща. „Първото е езикът – хинди има много общи корени с българския. Приличаме и си по арийския произход. Доближаваме се и по много неща в темперамента и характера“, обясни той.

От своя страна, Никола коментира, че в последните години се позагубиха индийските ресторанти в София, но вече може да се насладим на тази екзотична кухня в Satsanga. „Най-накрая да има къде да хапнем индийска храна. И то с доказан произход и вкус предвид готвача, който е черпил от извора - а именно от Индия. Да ви е сладко!“, посочи той.


Снимка: Facebook / Сатсанга

Още от „Вкусът на София“:

„Вкусът на София“: „Фабрика дъга“ – любимото място за кафе и мекички

„Вкусът на София“: Tenebris - понякога се нуждаем от мрака, за да видим светлината

„Вкусът на София“: Co-Co Sweet and more – торти, любов и още нещо

„Вкусът на София“: Street Chefs – здравословните улични бургери

„Вкусът на София“: Manzo – ресторантът за месо

„Вкусът на София“: Forno Cipollini – пицата от Тоскана

„Вкусът на София“: Supa Star – домът на супите

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама