На протест: Болните работници не са престъпници

11:03, 27 ное 19 25 2585 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

„Болните работници не са престъпници“предупредителен протест под това мото организира КТ „Подкрепа“ в столицата. Недоволството на синдикалистите е срещу идеята на управляващите първият ден от болничните да е за сметка на работника, предаде репортер на ТОПНОВИНИ. Идеята на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ беше така да се пресече практиката с взимане на фалшиви болнични.

Стотици граждани се събраха на пл. „Княз Александър I“, за да изразят недоволството си от предложените промени. Те се събраха на протестно шествие, въпреки че още преди дни премиерът Бойко Борисов отстъпи и увери, че изменения няма да има.

„Подкрепа“ без КНСБ

От КТ "Подкрепа" излязоха без колегите си от КНСБ, според които оттеглянето на предложението за болничните към този момент обезсмисля демонстрациите. Водените от Димитър Манолов синдикалисти настояват за свикване на тристранния съвет по темата, а от КНСБ съобщиха, че остават в стачна готовност, в зависимост от решенията, които ще се вземат на срещата социалните партньори.

Исканията

Протестиращите настояват работодателите да поемат поне първите 5 дни от болничните, както и да изплащат 100% от трудовото възнаграждение през този период (понастоящем е едва 70%, като от тях се удържат осигуровки и данъци). Сред исканията са и отпадане на данъка върху минималната работна заплата, спешна актуализация на добавката за нощен труд, която е в размер на 25 стотинки, ограничаване на извънредния труд и прилагане на сумираното изчисляване на работното време само в непрекъсваеми производства.

Болничните в момента

В момента първите три дни от болничния се плащат от работодателя в размер на 70% от осигурителния доход, а след това НОИ започва да плаща 80% от дохода. Според работодателите обаче намалението в заплатата при ползване на болнични е пренебрежимо малко и стимулира злоупотребите.

Средната сума, която НОИ е плащал за дните болнични на един човек за 2018 г., е била 245 лева. В сравнение преди 10 години - през 2018 г., сумата е била 115 лв. Увеличението е свързано с нарастването на минималната заплата и осигурителните доходи.

Протестът

Когато се вършат глупости, няма как реакцията да е друга освен тази“, коментира президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов. Той обясни, че синдикатът излиза на протест въпреки обещанията, че промените в закона са оттеглени, защото няма гаранция, че това, което ще последва, няма да е в същата посока, в която бяха и предварителните намерения.

Премиерът увери, че такова предложение няма да бъде внесено, но в мотивите към законопроекта пише, че се цели да се спрат злоупотребите на работниците, отбеляза Манолов.

Изследванията показват, че увеличаването на болниците не е по вина на работещите – растат болничните над 15 дни по вина на работодателите, които гонят работещите, отбеляза той.

По думите му през последните години болничните листове са се увеличили със 17 000 т.е. „тия страшни измами, за които се прави законопроект са 17 000. Очевидно целта е друга и се иска всички неуредици да се стоварят на главата на работещите“, посочи Манолов. „Никой не пита за истинските причини, предлагат се мерки на парче. Искам истински да се говори за това, а не да се говорят глупости по телевизиите“, каза още той.

Протестът на синдикатите ще спре пред сградата на Народното събрание, а след това ще се насочи и към централата на АИКБ, защото по думите на Манолов властта има вина, че дава ухо на тези глупости, но трябва да е ясно кой е техният първоизточник и гневът трябва да отиде при адресатите.

Работодатели трябва да са съпричастни към случващото се в държава и това не се ограничава в рамките на собственото им предприетия. Трябва да участват и те във финансовите баланси на обществото и то много повече, смята президентът на КТ „Подкрепа“.

Той отбеляза, че плащането на първите три дни от болничните от работодателя не е антикризисна мярка - навсякъде в ЕС работодателите участват в различна степен, като България е една от страните, в които те  най-малко участват.

Президентът на КТ „Подкрепа“ отбеляза също, че  фондът в ДОО, който се занимава с болничните се занимава и с майчинството, когато го натоварим с болничните, ще изчезнат парите за майките.

Манолов посочи, че синдикатите ще настояват първите 5 дни от болничните да са за сметка на работодателите и да се изплащат на 100%. „Аз като работодател лан 100 човека съм съгласен да плащам първите 5 дни“, заяви той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама