Шефът на строителния контрол в София подаде оставка след решението за терасата на Пламен Георгиев

15:22, 26 юни 19 / Политика 25 1949 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Два дни след като стана известно, че е отменил заповедта за събаряне на незаконните навеси на терасата на председателя на антикорупционната комисия Пламен Георгиев, шефът на строителния контрол в Столичната община арх. Влади Калинов напусна поста си.

Цацаров: Произнасянето на КПКОНПИ не може да повлияе на проверките на прокуратурата по "Апартаментгейт"

За оставката съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова в пост профила си във Facebook. Тя уточни, че е поискала и получила обяснения от Калинов за терасата, както и оставката му, която е приела.

Легитимни ли са издадените документи от район ''Слатина'' за терасата на шефа на КПКОНПИ?

"Връщам за ново разглеждане акта на район "Слатина", които констатираха незаконно построени покриви върху постройките на покривната тераса. С кмета на район "Слатина" още по време на тяхната проверка разгледахме строителната документация. В проекта на сградата няма покриви върху издигнатите колонади. Проверката засяга действия на строителя на сградата през 2007 г. Фактите са такива каквито са, и никой няма интерес от това да бъдат прикривани и премълчавани", написа днес кметът Фандъкова.

Директорът на дирекция „Общински строителен контрол“ в Столичната община арх. Влади Калинов съобщи във вторник: "Прекратихме административно-наказателното производство срещу председателя на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество Пламен Георгиев, чието има нашумя около скандала с апартаментите на властта „Апартаментгейт“. Оказа се че районна администрация „Слатина“ е издала два документа, които драматично си противоречат", предаде тогава БГНЕС.

Законна е незаконната тераса на шефа на КПКОНПИ

„От районната администрация ни изпратиха констативния акт. Те бяха със становище, че там има незаконно строителство. Като такова бяха квалифицирали изграждането на скатен покрив над колонада, която е изградена върху терасата, за която се оказа, че има строителни книжа“, изясни ситуацията Калинов и добави, че другият документ, който районната администрация е издала е за въвеждане на сградата в експлоатация.

По думите на архитекта ако е имало нарушение, то от район „Слатина“ е трябвало тогава да реагират, а не сега, защото по безспорен начин е установено, че след този документ строителство в тази сграда не е извършвано. „Тази тераса и навесите по нея са изградени преди сградата да бъде пусната в експлоатация“, категоричен е Калинов.

Той добави още, че съдебната практика казва, че една администрация не може да издава два еднакви документа, особено противоречащи помежду си и подчерта, че тези доказателства няма да издържат в съда.

За БГНЕС кметът на район "Слатина" Наталия Стоянова обясни, че позиция на районната администрация е изразена в издадения констативен протокол. В него е описано, че има незаконно строителство един метър застрояване над кота било. Документът за въвеждане на сградата в експлоатация е издаден през 2007 г. от главния архитект на района, който от 2009 година не работи в общинската администрация. Стоянова не отрече, че Закона за устройство на територията няма нарушения, но остава въпросът дали издаденият през 2007 г. документ отразява сегашната ситуация с надстройката. Стоянова допълни, че Пламен Георгиев е обяснил пред общинските власти, че всичко изградено е направено преди издаването на документа за въвеждане на сградата в експоатация.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама