Цацаров: Произнасянето на КПКОНПИ не може да повлияе на проверките на прокуратурата по "Апартаментгейт"

13:18, 26 юни 19 / Политика 25 626 Шрифт:
Topnovini

Произнасянето на КПКОНПИ за апартаментите не може да повлияе на проверките на прокуратурата. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров в Народното събрание във връзка със становището на КПКОНПИ, че няма конфликт на интереси с апартаментите по скандала "Апартаментгейт".

На 19 юни КПКОНПИ приключи проверката по отношение на 11 души и не установи нарушение на закона. Сред тях бяха Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов, Николина Ангелкова. "Антикорупция" не откри нарушение на закона и конфликт на интереси.

Законна е незаконната тераса на шефа на КПКОНПИ

"По отношение на конфликта на интереси прокуратурата има една единствена съпричастност. Когато е започнала съответната проверка по отношение на Цветан Цветанов прокуратурата е отправила и сигнал до комисията за евентуален конфликт на интереси. Ние нямаме право да преценяваме такъв конфликт. Това може да го прави само комисията. Тя се произнесе по отношение на 10 или 11 лица. Но така или иначе произнасянето на комисията, както и това дали има или няма конфликт на интереси не може да повлияе по някакъв начин на проверките на прокуратурата", разясни главният прокурор.

Легитимни ли са издадените документи от район ''Слатина'' за терасата на шефа на КПКОНПИ?

По думите му това, което ще обуслови резултата от проверките на прокуратурата, са данъчните ревизии на НАП. "Когато НАП приключи ревизиите и ги върне в Прокуратарата, ще стане ясно има или няма престъпления и на първо място данъчни“, уточни още Цацаров.

Главният прокурор е в парламента, където с представляващия Висшия съдебен съвет (ВСС) Боян Магдалинчев, главният съдебен инспектор Теодора Точкова и двамата шефове на върховни съдилища Лозан Панов и Георги Чолаков представят годишни отчетни доклади на институциите, които ръководят.

Във връзка с връщането на КПКОНПИ със сигнала за Лозан Панов, Цацаров обясни, че Антикорупционния орган няма право да се занимава с това дали има или няма конфликт на интереси по отношение на магистрати. По думите му единственият орган е Инспекторатът към ВСС.

Няма нарушения при проверките за имотите на Цветанов, Ангелкова и още петима

"В този случай, за да бъдем абсолютно коректни, трябва да кажем следното: всяко твърдение, че за останалите преписките били приключени, а пък за Панов били пратени на Инспектората, е пълна спекула. Пратена е на Инспектората, защото той е компетентен. КПОКОНПИ не е компетентна. Според мен и в Инспектората решението за г-н Панов ще бъде същото – няма конфликт на интереси. Производствата по конфликт на интереси нямат нищо общо с проверките на прокуратурата“, подчерта още той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама