Шуменският съд отново заседава по делото "Хитрино"

07:30, 19 юли 19 25 1863 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Шуменският съд отново ще проведе заседание по делото "Хитрино".

На едно от предишните заседания адвокатите на двамата обвиняеми машинисти Димитър Михнев и Радослав Петков поискаха БАН да посочи специалист с познания в сферата на металите, заради още въпросителни около печката-искра, която според една от тезите е подпалила изтеклия газ пропилен при дерайлирането на влака на гара Хитрино.

Защитата иска нова експертиза по делото „Хитрино“

От академията са посочили специалист, но в сферата на софтуера. Питанията обаче са около якостта на метала, също и защо стъклото на печката е запазено цяло, след като тя е причина за експлозията.

На съдебно заседание през ноември м.г. инж.Марко Марков от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ обясни, че в детската стая с печката, която е на 280 метра от инцидента, е бил епицентърът на взрива, но както се случвало винаги в „окото на бурята“ пораженията са най-малки. Затова по-малката сестра почти не е била засегната, а по-голямата, която е била в съседна пристройка на къщата, е с тежки изгаряния.

Свидетел в Хитрино: Спуканата цистерна била за бракуване

На 10 декември 2016 г. при дерайлирането на цистерна с пропан-бутан в Хитрино и последвалия взрив загинаха 7 души, а 29 пострадаха. Взривът изравни със земята цели улици. Много други сгради пострадаха. На заседанието по делото в Шумен от 15 ноември бе представена тезата, че причината за мащабната трагедия била предизвикана от печка на твърдо гориво.

Другата версия беше, че незаключена стрелка е предизвикала дерайлирането на товарните вагони. Локомотивът и първите пет вагона от композицията минават без проблеми покрай тази стрелка.

В края на ноември бяха предадени на собствениците им 22 новопостроени къщи. На други 115 са направени ремонти, но има още домове, които трябва да бъдат обновени.

Същевременно националният омбудсман Мая Манолова предостави материали на прокуратурата с искане за публичност как са харчени събраните пари за възстановяване на къщите на хората и дали са ремонтирани домове на хора, които не живеят постоянно там. От друга страна кметът на Хитрино Нуридин Исмаил обвини Манолова в некоректност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама