Свидетел в Хитрино: Спуканата цистерна била за бракуване

16:43, 03 юли 19 25 1847 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Цистерната, която предизвика експлозията в Хитрино през декември 2016 г., не е трябвало да бъде в експлоатация. Това обяви пред съда инж. Евгени Димов. Той бе единственият изслушан свидетел по време на днешното заседание в шуменския съд.

„Ако дебелината на стените на спуканата цистерна бе като на другите в композицията, вероятно нямаше да има проблеми“, обясни в съдебната зала инж. Евгени Димов, цитиран от БНР. Ултразвуково обследване, направено от вещото лице през 2017 г., показва, че дъното и стените на цистерната са с 6 милиметра по-тънки от изискваната на Международния правилник за превоз на опасни товари.

Защитата иска нова експертиза по делото „Хитрино“

Цистерната, произведена през 1971 г., е трябвало да бъде бракувана или допълнително защитена. „Такива мерки обаче не са взети. Отговорност носи наемателят, който е необходимо да знае каква техника ползва, както и контролната фирма, която е позволила тази цистерна да бъде използвана“, добави инж. Димов.

Експерт за делото "Хитрино": Открих редица дефекти по релсите

„Търсим първопричината за катастрофата“, припомни на съда адвокат Николай Димитров, представляващ пострадалите в Хитрино. Превишената скорост, с която се е движила влаковата композиция, е причината за инцидента, каза прокурор Маргарита Георгиева. Тя се позова на наличните експертизи. „Исканията за назначаването на нови е опит за подмяна на това заключение“, уточни тя.

Следващото заседание по делото „Хитрино“ бе насрочено от съдия Румяна Райкова за 19 юли.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама