Борисов: Даваме около 2 милиарда за висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия

14:40, 03 май 19 / Политика 25 1571 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Държавата ще подпомага бъдещото висше военновъздушно училище в Долна Митрополия. Тук ще има развойна дейност, ще има производство, ще има развитие. Това заяви Бойко Борисов пред курсантите и ръководството на факултет „Авиационен“ на Националния военен университет „Васил Левски“ в гр. Долна Митрополия.

На 10 април Министерският съвет взе решение да предложи на Народното събрание статутът на факултета да се промени и да стане Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“. Основен мотив за откриване на самостоятелно висше военновъздушно училище е нарастващата необходимост от промяна на модела за подготовка на специализирани кадри, отговарящи на съвременните изисквания на военновъздушните сили и авиацията.

Парламентът реши да се възстанови училището за летци в Долна Митрополия

Пред курсантите премиерът Бойко Борисов отбеляза, че държавата ще даде пълна подкрепа за развитието на бъдещото висше училище, защото има голяма перспектива.

„Около 2 млрд. лв. ще се дадат за нова техника, за която трябват знания и умения. Това означава по-добри битови условия. Ще идват и цивилни“, каза още Борисов в Долна Митрополия.

Борисов: Възстановяваме за Гергьовден военновъздушното училище в Долна Митрополия

Той посочи, че развитието на инфраструктурата в региона ще подобри и инвестиционната среда в тази част на страната. „Има ли път, има и инвеститори. Догодина октомври месец магистрала „Хемус“ от София ще дойде до Плевен“, заяви още премиерът Бойко Борисов и даде пример с изграждането на инфраструктурните проекти в Южна България.

На работната среща в Долна Митрополия присъстваха и министърът на отбраната Красимир Каракачанов и командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков.

''От 1 януари се възстановява Висшето военно въздушно училище ''Георги Раковски'' заяви във военновъздушната база в Долна Митрополия вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

"Преди точно 31 дни бяхме в тази зала, когато премиерът пое ангажимент да приключим в най-скоро време с решението за възстановяване на висшето военновъздушно училище. Първоначално беше това да се случи за Гергьовден, но премиерът даде инструкции на ресорните министри и ведомства за Великден, защото това е денят, в който освен, че почитаме един голям християнски празник, е символичен възраждането, за възкръсването на българското висше военно училище. Една мечта, за която няколко поколения полагат усилия. Не мога да не спомена, че сериозни усилия в тази посока правеше и местната власт", заяви той и допълни, че на 10 април Министерски съвет е взел решение да се открие училището, а седмица по-късно решението е прието и от парламента.

Каракачанов заяви още, че в най-новата българска история са правени грешки и безобразия, част от които не могат да бъдат поправени.

Мога да кажа, че държавата ще ви осигури това училище, защото има големи перспективи. Това е не само подготовката на пилоти. Възложил съм и на ръководството ви да ви подготвят какви терени имат. Тези, които са на общежития, да имат и такива в Плевен. Другото, което мога да ви обещая, че догодина октомври месец магистрала „Хемус” от София ще дойде до Плевен”, заяви пред студенти и преподаватели премиерът Бойко Борисов. Той допълни, че ще бъдат осигурени около 2 милиарда лева за нова техника и по-добри битови условия.

А от София до Военновъздушното училище щяло да се стига за същото време, за колкото жителите на столичния квартал „Младост” стигат с кола до Военна академия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама