Парламентът реши да се възстанови училището за летци в Долна Митрополия

15:12, 18 апр 19 / Общество 25 568 Topnovini

Парламентът одобри възстановяване на Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" в Долна Митрополия, 17 години след като беше закрито.

Единодушно с 87 гласа депутатите гласуваха "за" откриване на висше училище с наименование "Висше военновъздушно училище "Георги Бенковски""в Долна Митрополия по предложение на Министерския съвет.

Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" е държавно висше военно училище, което се създава на базата на факултет "Авиационен" от структурата на Националния военен университет "Васил Левски".

В него ще се обучават студенти за придобиване на висше образование и за повишаване на квалификацията.

Пилотите ще получават сертификат и за гражданската авиация, който ще важи също пред чужди потребители, одобриха депутатите. Ще се създадат условия за финансиране на обучението от национални и от чужди потребители.

Създаването на Висшето военновъздушно училище е в съответствие с националните и съюзни изисквания, пише в мотивите си вносителят.

Предвижда се в приходната част на бюджета на висшето училище да постъпват трансфери от държавата, финансова помощ от общините, както и дарения, спонсорство и собствени приходи.

''Това е стратегическо решение, защото в авиацията са високите технологии, в това е бъдещето, в това е принадената стойност'', подчерта председателят на комисията по отбрана Константин Попов.

''Смело решение, защото има доста подводни камъни, да се възстанови училището е голяма грижа за правителството и за министъра на отбраната'', отбеляза Валентин Радев от ГЕРБ.

''Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов определи днешния ден като наистина хубав за Българската армия, като посочи, че грешка отпреди 17 години е поправена. Сега даваме възможност на всички българи, които желаят да изучат авиационната професия, да получат това достойно образование тук'', подчерта той.

''Министърът увери, че възстановяването на училището в Долна Митрополия няма да е за сметка на военния университет във Велико Търново и факултета му в Шумен. Няма да местим преподаватели, спекулациите са безпочвени'', подчерта Каракачанов. Той припомни, че отдавна настоява за възстановяване на наборната служба и, когато това се случи, ще се наложи да бъде възстановено и артилерийското училище в Шумен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!