Бойко Борисов уволни директора на болницата в Пазарджик

10:41, 11 ное 19 / Общество 25 3603 Topnovini
снимка: БГНЕС

Директорът на Многопрофилната болница за активно лечение в Пазарджик д-р Васил Вълчев е освободен по разпореждане на премиера Бойко Борисов, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Още през изминалата седмица министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е изпратил писма за свикване на Общо събрание на лечебното заведение, за да бъде извършена промяната в управлението на болницата. До избора на нов директор в МБАЛ-Пазарджик ще бъде назначен прокурист.

Здравният министър е поискал от НЕЛК да направи проверка на ТЕЛК решенията, които са издадени от ТЕЛК комисиите в МБАЛ-Пазарджик.

По разпореждане на министъра на здравеопазването Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ от днес започна пълна проверка на лечебното заведение в града.

Проверките в лечебното заведение идват след разследване на Нова телевизия, в което стана ясно, че директорът Васил Вълчев получавал сигнали от години за фалшиви ТЕЛК решения, но не предприема нищо. ТЕЛК-овете за цялата област се издават от две комисии. И двете са към държавната болница в Пазарджик и са на подчинение на директора Вълчев, както и лекарите в тях. Оказва се, че председателите и на двете комисии са с увреждания и са получили ТЕЛК решения от собствените си комисии.

През 2016 г. самият Вълчев се явява на ТЕЛК комисия и получава пожизнено ТЕЛК решение за 82% увреждане, както и инвалидна пенсия от 715 лева, която получава допълнително към заплата си като директор на болницата.

"Тези ТЕЛК-ови решения са от преди четири години. Проверявани са от парламента, здравното министерство и прокуратурата. Нарушения и конфликт на интереси не са открити", заяви д-р Васил Вълчев, цитиран от "24 часа".

Малко по-късно премиерът Бойко Борисов заяви, че директорът вече в уволнен. „Веднага оставка и да отива на съд или каквото е там“, добави той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!