Автобуси с протоколи чакат в столицата, напрежение в РИК из страната

08:25, 27 май 19 25 2737 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Поне 10 автобуса с членове на СИК тази сутрин се намират на пл. "Македония". По-рано те са били поне 50. Хората са прекарали цялата нощ там, в очакване да предадат протоколите си.

Някои от автобусите са се отправили към "Арена Армеец", където се предават данните от проведения вот, предаде БНТ.

ЕП отчете рекордна избирателната активност в ЕС на евроизборите

„Ние трябваше да предадем нашите протоколи в 3 без 15 сутринта. От тогава не сме получавали абсолютно никаква информация. Стоим тук и чакаме. Има много млади хора, които се съгласиха да помагат. В момента са супер разочаровани от случващото се”, сподели Мира Ташева, член на СИК в Самоков, пред Нова телевизия.

Валентин Христов от Етрополе пък сподели, че и друг път му се е налагало да чака с часове, за да предаде изборните книжа в Областната администрация.

В РИК Враца са предадени едва половината от протоколите на 317-те секции в областта. Отчитането се бави заради грешки при попълването на изборните книжа, каза говорителят на Комисията Красимир Колев за БНР. Масово протоколите на секционните избирателни комисии са сгрешени, отбеляза Колев.

В протоколите има седем контроли за хартиените бюлетини и 11 за машинното гласуване и те не са попълнени правилно. Заради грешки при изписването на резултатите за 10 секции ще се наложи повторно преброяване на бюлетините. Според Красимир Колев много от членовете на комисиите не са чели указанията на ЦИК за попълването на изборните книжа.

ГЕРБ печелят евроизборите, депутати пращат още четири партии

Близо 200 членове на секционни избирателни комисии от област Велико Търново все още не могат да предадат бюлетините и изборните си книжа в Районната избирателна комисия. Хората чакат между пет и седем часа. Напрежението е създадено от объркани протоколи на 20 секции в община Лясковец и от отказа на РИК да приема документите на другите секции.

В Районната избирателна комисия в Смолян продължава приемането и обработването на протоколите от проведеното гласуване в областта. Въпреки затрудненията в някои от секционните комисии при изчисляване на резултатите от гласуването с бюлетини и на резултатите от машинното гласуване, не са допуснати грешки, каза председателят на РИК Смолян Симеон Велинов.

Кого изпращаме в Европейския парламент?

"Отчитането на протоколите все още продължава. Към момента може да се каже, че половината от протоколите са обработени. Политическа партия ГЕРБ взима 31.06% с 3889 гласоподаватели с действителни бюлетини, а "БСП за България" са с 23.92% с 2995 гласоподавателя с действителни бюлетини. "Движение за права и свободи" са с 20.35% и общо 2548 действителни гласа. ВМРО взимат 5.02% с 629 гласоподавателя с действителни бюлетини".

При 64% обработени протоколи от РИК Пазарджик изборните резултати показват изравняване между ГЕРБ, ДПС и БСП. Най-активно са гласували в родопските общини. Към момента ГЕРБ събира 25.99%, следвана от ДПС с 24.63%. Междинният резултат за БСП е 24.58%, а за ВМРО - 7.35%. За "Демократична България" са гласували 3.37%, показва извадката. "Воля" събира малко над 3%. Слабо представяне за Волен Сидеров и Валери Симеонов с по 1%. Резултатите са при 29% активност за областта. Най-малката община - Сърница, е гласувала най-активно - 64.61%, следвана от Батак с почти 52%. Най-слабо са гласували в Панагюрище и Пазарджик.

С 32.82% ГЕРБ е първа политическа сила в област Хасково при обработени от Районната избирателна комисия 44.51 на сто от протоколите на секциите. Според междинните резултати БСП се нарежда на второ място с 24.43%, трета е ДПС с 22.51%. Следват ПП ВМРО с резултат 5.97% и Демократична България с 2.60%. Данните на РИК са към 6.00 часа тази сутрин.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама