ГЕРБ печелят евроизборите, депутати пращат още четири партии

06:18, 27 май 19 25 2157 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

ГЕРБ спечелиха европейските избори. Това сочат данните от проведените в неделя евроизбори у нас. Втори остават БСП, следвани от ДПС, ВМРО и „Демократична България“. Тези пет партии ще имат свои представители в следващия Европейски парламент.

Централната избирателна комисия е обработила вече около 61% от секционните протоколи. За ГЕРБ са гласували 30,77%, за БСП - 25, 01%, ДПС печели 13,73% от гласовете, ВМРО - 8,06 %, а "Демократична България" - 6,9%.

Под изборната бариера остават "ВОЛЯ - Българските родолюбци" с 3,55% от гласовете, ИК за Десислава Иванчева - с 1,7%, ИК за Минчо Христов с 1,27%, Патриоти за Валери Симеонов - 1, 26% и  "Път на младите" - с 1,22% от гласовете на избирателите.

Избирателната активност към 5.30 часа в понеделник сутринта е 26,2%. Най-активни са били гласоподавателите в Кърджали. Отбелява се по-ниска избирателна активност в сравнение в предишните избори за Европарламент през 2014 година.

7 медии са наказани от ЦИК, тъй като оповестили прогнозни резултати преди края на изборния ден.

От ЦИК съобщават, че точното разпределение на българските евродепутати ще стане ясно на 29 май.

След официалното обявяване на официалните резултати не закъсняха и първите политически коментари.

Бързо върви броенето на бюлетини в Арена Армеец

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов благодари във Facebook на всички български граждани, които са гласували на тези избори. „Благодаря Ви от сърце за подкрепата в този момент, тя ме мотивира още повече и отговорността ми пред Вас е още по-голяма. Обещавам Ви - само работа, работа и пак работа”, написа той.

В централата на партията изявление направи водачът на листата на ГЕРБ и СДС Мария Габриел. Тя отбеляза, че водената от тях кампания е била положителна. „Работим, грешим, поправяме грешките си, но връзката ни с хората и желанието ни Европа да бъде усетена и в най-малкото населено място и да носи полза и на най-младия и на най-възрастния ни беше силата“, подчерта Габриел.

От БСП пък съобщиха, че са започнали паралелно проброяване на гласовете. Председателят на Националния предизборен щаб на БСП Георги Свиленски обяви, че партията е притеснена от ниската избирателна активност на изборите. Днес се очаква Изпълнителното бюро на БСП да заседава, след което ще има и пресконференция.

БСП се връща в Парламента?

Водачът на листата на БСП Елена Йончева не направи коментар. Лидерът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) и кандидат за евродепутат Сергей Станишев отчете като слабост на БСП, че вместо да се бори за разширяване на влиянието, партията е делила твърдите избиратели.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ отбеляза, че партията е провела една проевропейска позитивна кампания и поздрави партийните структури за работата им. Той посочи, че ДПС ще направи анализ и коментар на резултатите, когато те излязат официално. Карадайъ отново потвърди и че няма да заеме пост като евродепутат. Подобно решение се очаква и от втория в листата Делян Пеевски. Така тримата представители, които ДПС ще изпрати в Брюксел, остават неясни.

От ВМРО отчетоха тежка предизборна кампания и благодариха на всички, които не са се поддали на провокациите и клеветите по техен адрес и са ги подкрепили.

Лидерът Красимир Каракачанов заяви, че подкрепилите ги 8% българи са преценили, че „в бъдещият ЕП трябва да има европейски представители от България, които да не се чудят към кои семейства да се прикрепят и да се усмихват мазно“. Водачът на листата на ВМРО-БНД Ангел Джамбазки отправи предложение към всички избрани за евродепутати да се съберат и да си раздадат задачите, които трябва да изпълнят.

Водачът в листата на „Демократична България“ Радан Кънев заяви, че от предварителните резултати на вота става ясно, че в България има алтернатива и тя не се нарича БСП.

Изборният ден премина сравнително спокойно, като в 10 секции в страната заради технически проблеми, машинното гласуване бе преустановено. 140 са подадените жалби и сигнали за нарушения в деня на вота. От прокуратурата обявиха, че се събират доказателства по 18 досъдебни производства за престъпления против политическите права.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама