Медицинските сестри от Троян започват ефективна стачка

06:50, 26 юни 19 / Политика 25 1488 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Медицинските сестри от Троян започват ефективна стачка. Медицинските специалисти в цялата страна обмислят и нов национален протест през септември. Те вече протестираха в София, Стара Загора, Пазарджик, Видин.

Според една от организаторките на протестите на медсестрите, Мая Илиева, няма информация от болници определеното ниво на заплатите да е достигнато, а отпуснатите от правителството 50 милиона лева за заплати липсват.

Кирил Ананиев: Болниците имат готовност да увеличат доходите на медицинския персонал

Недоволстващите сестри не са участвали в изработването на методиката за новата заплата. Тя им е била показана пред сестрите отдалеч на една от срещите в здравното ведомство. Заявили им само, че ще бъде тествана и до 10 май ще бъдат извикани на среща. Такава обаче все още няма.

Здравният министър пък посочи трите основни момента в изготвената от екипа му методика. Първо, разходите за персонал трябва да бъдат не по-малко от 50% от общите приходи, които получава конкретното лечебно заведение.

Медицинските сестри: Липсват отпуснатите 50 млн. лв. за заплати

Второ, допълнителните плащания за постигнати резултати не могат да надхвърлят 50% от общите разходи за персонал, с изключение на допълнително разпределение на приходите, които идват от клинични проучвания и от приходите от извършени услуги, утвърдени по Ценоразпис на лечебното заведение.

Трето, максималният индивидуален размер на допълнителното материално стимулиране за немедицинския персонал не може да надхвърля 80% от основната заплата, а за медицинския персонал не може да надхвърля три пъти размера на основната работна заплата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама