Медицинските сестри от Троян започват ефективна стачка

06:50, 26 юни 19 / Политика 25 403 Topnovini
1

Медицинските сестри от Троян започват ефективна стачка. Медицинските специалисти в цялата страна обмислят и нов национален протест през септември. Те вече протестираха в София, Стара Загора, Пазарджик, Видин.

Според една от организаторките на протестите на медсестрите, Мая Илиева, няма информация от болници определеното ниво на заплатите да е достигнато, а отпуснатите от правителството 50 милиона лева за заплати липсват.

Кирил Ананиев: Болниците имат готовност да увеличат доходите на медицинския персонал

Недоволстващите сестри не са участвали в изработването на методиката за новата заплата. Тя им е била показана пред сестрите отдалеч на една от срещите в здравното ведомство. Заявили им само, че ще бъде тествана и до 10 май ще бъдат извикани на среща. Такава обаче все още няма.

Здравният министър пък посочи трите основни момента в изготвената от екипа му методика. Първо, разходите за персонал трябва да бъдат не по-малко от 50% от общите приходи, които получава конкретното лечебно заведение.

Медицинските сестри: Липсват отпуснатите 50 млн. лв. за заплати

Второ, допълнителните плащания за постигнати резултати не могат да надхвърлят 50% от общите разходи за персонал, с изключение на допълнително разпределение на приходите, които идват от клинични проучвания и от приходите от извършени услуги, утвърдени по Ценоразпис на лечебното заведение.

Трето, максималният индивидуален размер на допълнителното материално стимулиране за немедицинския персонал не може да надхвърля 80% от основната заплата, а за медицинския персонал не може да надхвърля три пъти размера на основната работна заплата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Трябва ли да бъде променян романът "Под игото" на Иван Вазов?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 123 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.