Медицинските сестри: Липсват отпуснатите 50 млн. лв. за заплати

15:07, 25 юни 19 / Общество 25 500 Topnovini
1

"Ние не знаем къде отиват отпуснатите от правителството 50 милиона лева за заплати на медицинските сестри." Това заяви Мая Илиева, която е една от организаторките на протестите на медсестрите, пред БНР .

Илиева коментира, че няма информация от болници определеното ниво на заплатите да е достигнато. Поради това от сряда в Троян започва ефективна стачка на сестрите.

Кирил Ананиев: Болниците имат готовност да увеличат доходите на медицинския персонал

"Това е измиване на ръце от страна на Министерството на здравеопазването. Методиката обхваща само общинските и държавните болници, което не означава, че това са всички структури в здравеопазването. Тези, които не получават клинични пътеки и не работят с тях, няма да имат увеличение никога", коментира Илиева. Тя уточни, че има много медицинските сестри, които са извън тази сфера. Според нея тази методика е хвърляне на прах в очите.

Тя обясни и че недоволстващите сестри не са участвали в изработването на методиката за новата заплата. Новата методика била показана пред сестрите отдалеч на една от срещите в здравното ведомство. Ананиев не дал на сестрите да прегледат методиката.

Медицински сестри блокираха пътя Пазарджик-Пещера

"Казаха, че ще бъде тествана и до 10 май ще ни извика на среща. Вече сме 25 юни, а още не ни е извикал на среща", разкри сестрата.

По думите ѝ тогава министър Ананиев е разбрал, че под негова юрисдикция са домовете за медико-социални грижи: "Той не е наясно с някои структури в здравеопазването", каза още Илиева.

Тя уточни, че методиката е разработена от експерти в МЗ и е съгласуване с Българския лекарски съюз, които нямат отношение към медицинските сестри. "Затова искаме да имаме отделна съсловна организация, която сама да си договаря тези условия, а не да разчитаме на БЛС", завърши организаторката на протеста на сестрите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Как се предпазвате от грипа?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 30 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.