Медицинските сестри: Липсват отпуснатите 50 млн. лв. за заплати

15:07, 25 юни 19 25 1757 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Ние не знаем къде отиват отпуснатите от правителството 50 милиона лева за заплати на медицинските сестри." Това заяви Мая Илиева, която е една от организаторките на протестите на медсестрите, пред БНР .

Илиева коментира, че няма информация от болници определеното ниво на заплатите да е достигнато. Поради това от сряда в Троян започва ефективна стачка на сестрите.

Кирил Ананиев: Болниците имат готовност да увеличат доходите на медицинския персонал

"Това е измиване на ръце от страна на Министерството на здравеопазването. Методиката обхваща само общинските и държавните болници, което не означава, че това са всички структури в здравеопазването. Тези, които не получават клинични пътеки и не работят с тях, няма да имат увеличение никога", коментира Илиева. Тя уточни, че има много медицинските сестри, които са извън тази сфера. Според нея тази методика е хвърляне на прах в очите.

Тя обясни и че недоволстващите сестри не са участвали в изработването на методиката за новата заплата. Новата методика била показана пред сестрите отдалеч на една от срещите в здравното ведомство. Ананиев не дал на сестрите да прегледат методиката.

Медицински сестри блокираха пътя Пазарджик-Пещера

"Казаха, че ще бъде тествана и до 10 май ще ни извика на среща. Вече сме 25 юни, а още не ни е извикал на среща", разкри сестрата.

По думите ѝ тогава министър Ананиев е разбрал, че под негова юрисдикция са домовете за медико-социални грижи: "Той не е наясно с някои структури в здравеопазването", каза още Илиева.

Тя уточни, че методиката е разработена от експерти в МЗ и е съгласуване с Българския лекарски съюз, които нямат отношение към медицинските сестри. "Затова искаме да имаме отделна съсловна организация, която сама да си договаря тези условия, а не да разчитаме на БЛС", завърши организаторката на протеста на сестрите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама