Повдигнаха обвинение срещу Петър Пищелов, оставил коне да измръзнат в Осогово

11:10, 06 мар 19 / Крими 25 536 Topnovini
1

Районната прокуратура в Кюстендил внесе обвинителен акт срещу фермера Петър Пищелов, който миналата зима изостави стадото си от десетки коне да мръзне в Осоговския балкан.

Планинари намериха тогава няколко трупа на животни. Обвинението към 40-годишния фермер е за нехуманно отношение към животните по чл. 78 от Наказателния кодекс.

Разследването за изоставеното стадо в Осоговоската планина продължи месеци. Първоначално природозащитници обявиха, че под снега са починали от глад и в студа десетки коне. Накрая се оказа, че са само 5.

Пищелов обаче е нарушил изискванията за откриване на животновъден обект в планината, проявил е и безхаберие и нехуманно отношение към животните. За което му бяха съставени два акта и от Регионалната агенция по контрол на храните в Кюстендил.

Актовете ще влязат в сила според окончателното решение на съда. Делото е насрочено за понеделник. Ако бъде признат за виновен, го грози глоба до 5000 лева.

На няколко пъти Пищелов каза пред репортерите, че приятелката му е виновна за това част от конете му да умрат. Междувременно стадото му оцеля, а в планината се родиха и няколко малки кончета.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани