Доброволци отново ще се опитат да помогнат на изоставените коне в Осогово

08:00, 27 мар 18 25 812 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Доброволци отново ще се опитат да стигнат до конете, които бедстват в Осоговската планина, за да им занесат храна и да се погрижат за онези, които са в най-тежко състояние. От 60 животни, до момента от студ и глад са загинали половината. 

Прокуратурата вече започна проверка на случая. Държавното обвинение е възложило спешна проверка на полицията и Българската агенция по безопасност на храните за евентуална проявена жестокост към конете, което е престъпление.

Общо 9 000 евро субсидия е получил фермерът Петър Пищалов от Държавен фонд "Земеделие" само за отглеждането на породата каракачански коне. Той е кандидатствал за подпомагане през 2013 и през 2016 г. От Фонд "Земеделие" заявиха, че ако се установи нехуманно отношение към животните, собственикът им може да загуби субсидията и дори да се наложи да връща получените средства, съобщи БНТ.

Петър Пищалов кандидатства за първи път за субсидия за отглеждането на 11 каракачански коня преди 5 години. Старата мярка тогава предвижда подпомагане от по 200 евро на животно и така той усвоява 2 200 евро. През 2016 г. животновъдът от село Буново отново иска субсидиране - този път за още 55 коня. По новата мярка парите вече са намалени с 60 евро на животно и така на следващата година той получава още 6 800 евро - т.е. общо 9 000 евро за отглеждането на 66 каракачански коня.

"От разплащателната агенция през 2016 г. му е извършена проверка на база анализ на риска и там са констатирани намаления, колегите не са открили няколко животни, за които съответно той е понесъл санкции", съобщи Янислав Янчев - дирекция "Директни плащания" - Държавен фонд Земеделие.

Тогава Пищалов е глобен с 1000 евро. В стопанството му, според подадените документи при кандидатстването във Фонд Земеделие, има още 98 овце от породата медночервени и 6 кози. Съседи на Петър Пищалов се оплакаха, че намират пред домовете си разлагащи се трупове на крави от стопанството. Животните влизали по къщите, за да търсят храна.

"В зависимост от данните, които постъпят при нас в интегрираната система за администриране и контрол на разплащателната агенция, има няколко варианта - да му бъде отказано част от подпомагането, да му бъде отказано цялото подпомагане за 2017 г. кампания или най-фрапиращият вариант е да връща до момента получените от началото на ангажимента средства", зоавш Янчев.

За да получи субсидия от Държавен фонд Земеделие, фермерът е трябвало да има регистрация за животновъден обект. Той действително има две регистрации - в село Гърляно и в село Буново. Няма регистрация обаче за отглеждане на животни на територията на Осоговската планина.

Доброволци от Кюстендил първи съобщиха за изоставените бедстващи коне в планината. Заедно с екипите на Планинската спасителна служба отишли с моторни шейни, за да занесат храна и вода на животните.

"Гледката е потресваща, коне измират всеки ден, също така имаше една раждаща кобила, която роди мъртво конче, в момента и тя умира повече от 30 часа", сподели Елица Димитрова.

"Слаби са, без сили, почти трудно подвижни", добави Христо Абаджиев, Планинска спасителна служба - Кюстендил.

Засега конете не могат да бъдат свалени от планината, защото мястото е трудно достъпно, снегът достига до 2 метра, има и мъгла постоянно. 

"30 са живите, колко са били не знам, собственикът за съжаление можеше по-рано да ни потърси, да реагираме по навреме", уточни Росен Димитров, Планинска спасителна служба-Кюстендил.

Петър Пищалов каза, че отглеждал над 60 от породата "каракачански коне", но преди три месеца те избягали и той ги търсел, но без резултат. От медиите научил, че са в Осоговската планина без храна и подслон. Признава, че получава евросубсидии за отглеждането им.

Да направят проверка в планината пристигна и екип на дирекцията по безопасност на храните в Кюстендил, които не успяха да стигнат до бедстващите коне.

"Породата каракачански коне е автохтонен порода коне, може да с е отглежда целогодишно пасищно, но при спазване на правилата и хуманно отношение", коментира д-р Емил Гъгнев, началник на отдел „Здравеопазване, хуманно отношение към животните" към Областна дирекция по безопасност на храните, Кюстендил. Експертът допълни, че при нарушаване на наредбата за отглеждане на животни, глобите варират от 1000 до 4000 лв.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама