Оригинална телеграма, известяваща за Съединението, изложена в Кюстендил

11:20, 06 сеп 18 / Култура 25 1636 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Оригинална телеграма, с която се известява извършването на Съединението, експонира Държавен архив в Кюстендил. Оригиналът е на специално табло на входа на архива, но е качен и във Facebook, като е направена транскрипция на текста, поясни директорът на звеното Петър Шейков, предаде БНР.

Следствие на телеграмата на 9 септември 1885 година в Кюстендил е организиран молебен, след който "биват събрани в правителствения дом множество видни граждани, за да разменят мисли по случая и да се образува в града един комитет, който да се грижи за събиране на доброволни пожертвувания от гражданите, а също и за записването на доброволци, които да се изпращат в Южна България, в подкрепа на светото дело на Съединението".

До текста на телеграмата е поместен и спомен на кюстендилския краевед и изследовател Владимир Караманов, който пише следното за събитията в Кюстендил на 8 и 9 септември 1885 година:

"На 8 септември от Централното бюро на властващата тогава либерална партия се получава до председателя на местната либерална партия в Кюстендил, Алексо Караманов, следната телеграма: "Княза стъпва в Румелия. Съединение практично извършено. Вред готови са пожертвувания и доброволци да спомогнат и подкрепят святото дело. Утре тука тържество молебен за благословение делото и стъпването на Негово Величество в братската нам страна бивша Румелия. Направете също непременно".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама