Отбелязваме 133 години от Съединението на България

07:30, 06 сеп 18 / Общество Сподели в: 25 1843 Topnovini Автор: Topnovini
1

Отбелязваме 133 години от Съединението на България.

След продължителна дипломатическа борба на Цариградската посланическа конференция (1885-1886) Съединението получава признание с подписването през 1886 г. на Българо-турска спогодба.

Това е актът на фактическо обединение на Княжество България и Източна Румелия през есента на 1885 г. Това чисто българско завоевание ­без външни подбудители, крепители и защитници, е първата категорична заявка за самостоятелно, равноправно участие на българите в модерната история на Европа и първият ясен знак за европейските политици, че трябва да се съобразяват с млада България.

Денят е обявен за официален празник на страната с решение на Народното събрание от 18 февруари 1998 г.


Пловдив

И тази година център на тържествата е Пловдив, където 133-та годишнина от Съединението на България се отберязва заедно с празника на града. Президентът Румен Радев ще изнесе слово пред паметника на Съединението.

Честванията по повод годишнината от обединението на Княжество България и Източна Румелия в града по традиция започват в 09.30 часа, когато ще бъде даден старта на 43-тия Международен мемориален маратон „Съединение“, който тръгва от площада на град Съединение с финал – на площад „Съединение“ в Пловдив. Награждаването на победителите е в 12.00 часа, на мястото на финала.

В 10.00 часа в Катедрален храм „Света Богородица“ ще бъде отслужен тържествен молебен от Негово Високопреосвещенство Пловдивският Митрополит Николай. В 11.00 часа е полагането на венци и цветя на паметника на Захари Стоянов, а в 11.30 часа – на паметната плоча на майор Райчо Николов. В 12.00 часа на сцената на площад „Стефан Стамболов“ пред сградата на Община Пловдив започва празничен концерт с участието на Биг Бенд Пловдив и солисти, с диригент Николай Гешев.

В 18.30 часа на площад „Централен“ пред Военния клуб е възстановката на събитията от 6 септември 1885 година, която изпълняват членовете на комитет „Родолюбие“. В 19.00 часа отново на сцената пред Община Пловдив започва празничен концерт на Студентска музикална формация „Жарава“ към ПУ „Паисий Хилендарски“ с ръководител Владимир Величков.

В 19.45 часа в Музея на Съединението ще бъде открита изложба на тема „Пловдив в културната история на България“. Чрез лични вещи, богат снимков и документален материал, произведения на изкуството, наградни знаци и печатни издания, изложбата аргументира защо през последните два века Пловдив е определян като духовния център на българските земи и културната столица на България.

Мястото е също така „сборен пункт“ на официалните гости от страната и от Пловдив, които в 20.30 часа започва тържествената заря-проверка. Военният ритуал включва вечерна проверка, официално слово за празника и полагане на венци и цветя от българските институции, представители на дипломатическия корпус в страната, градски власти, обществени организации, политически партии и признателни граждани.

В проверката ще участват представителни блокове от 68-ма бригада „Специални сили“, Сухопътните войски, авиобазите Граф Игнатиево и Крумово, Представителният духов оркестър на ВВС. Ще присъства началникът на отбраната генерал Андрей Боцев.

Денят на град Пловдив е определен с решение на Общинския съвет от януари 1993 година и празникът се чества на 6 септември – Деня на Съединението на Княжество България с Източна Румелия през 1885 година.

София

На 6 септември (четвъртък) от 11.30 часа пред Мавзолея-костница на княз Александър І Батенберг на бул. „Васил Левски” №81 ще се проведе тържествено честване на 133-тата годишнина от Съединението на Източна Румелия с Княжество България.

В програмата ще участват Националната гвардейска част, вокален ансамбъл „България” с диригент акад. Валентин Бобевски и актрисата Силвия Лулчева. Слово ще произнесе доц. д-р Тодор Чобанов, заместник-кмет на Столична община.

Столична община отправя покана към официалните институции, към патриотични сдружения и формации, към гражданите и гостите на столицата да се включат в отдаването на почит и признателност към родолюбивото дело на дейците, посветили се на каузата за Съединението на България.

Варна

Честванията във Варна започват в 09.30 ч. на пл. „Независимост“, където ще се проведе възпоменание пред паметната плоча на княз Александър Батенберг. Веднага след това от там започва шествие по бул. „Мария Луиза“ до Паметника на загиналите в Сръбско-българската война.

В 10.00 ч. пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война ще бъде отслужена заупокойна молитва и ще бъдат положени венци с военен ритуал.

Вечерта, от 18:00 ч., на входа на Морската градина ще бъде изнесен концерт на Представителния духов оркестър на Военноморските сили.

Безплатна пешеходна туристическа обиколка с професионален екскурзовод на български език, се организира по случай 6 септември – Денят на Съединението на България. В нея могат да се включат всички желаещи да научат повече за историята и забележителностите на морската столица. Организатори са Туристически информационен център към Община Варна и Съюзът на екскурзоводите.

Място и час на събиране: 10:30 ч., в Туристически информационен център - пл. Св.св. Кирил и Методий /срещу Катедралата/. Времетраенето е около 3 часа. Маршрутът е: Катедрален храм „Успение Богородично”, паметник на Цар Калоян, сградата на Регионалния държавен архив, барелеф на Княз Александър Батемберг, Драматичен театър, сградата на Апелативния съд, пл. Независимост, паметник на арх. Дабко Дабков, архитектурни паметници в района, Дом на архитектите, Католическа църква "Непорочно Зачатие на Дева Мария", Римски терми, Музей за Нова история на Варна, Малки римски терми, Военноморски музей, кораб Дръзки, Аквариум, Планетариум, Фестивален и конгресен център, Градската художествената галерия, Община Варна, Археологическия музей.

Бургас

Празнични чествания в Бургас по случай 133 години от Съединението ще стартират в 10:00 часа на площад "Атанас Сиреков" с ритуал по издигане на националния флаг на Република България, флаговете на Европейския съюз и Община Бургас.

В 10:30 часа пред паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк (до Военен клуб-Бургас) ще бъде отслужена заупокойна молитва в памет на всички герои, дали живота си в борбата за Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Ще бъдат положени венци и цветя на признателност към всички, паднали в Сръбско-българската война от 1885 г., довела до Съединението на България.

От 11:00 часа на пл. "Атанас Сиреков" жителите и гостите на града ще могат да се включат в Празнично надиграване с участието на Клуб за български народни танци "Чанове" - Бургас.

Велико Търново

Община Велико Търново е подготвила празнична програма за честване на Деня на Съединението на България. От 10.30 ч. пред сградата на Община Велико Търново ще бъде проведен военен ритуал за издигане на националното знаме на Република България.
Празнично слово ще изнесе на инж. Даниел Панов - кмет на Община Велико Търново.

Ще бъде изнесена Литературна композиция, посветена на Деня на Съединението, в изпълнение на Белослава Маринова, Ивана Петрова и Михаил Георгиев - възпитаници на ПМГ „Васил Друмев”. Планирана е и историческа възстановка на събитията и пътуване с ретро влак „Корона експрес“.

От 10.50 ч. на паметника „Майка България” ще бъде отслужен празничен благослов от Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий. Веднага след това ще се проведе военен ритуал по полагане на венци и цветя на признателност.

От 11.15 ч. пред паметника „Майка България” по ул. „Васил Левски” ще премине почетния караул от НВУ „Васил Левски” в тържествен марш.

Вечерта, от 21.30 ч., на площад „Цар Асен I” ще има аудио-визуален спектакъл „Царевград Търнов- звук и светлина”.

Горна Оряховица

С тържествен ритуал в Горна Оряховица ще бъде отбелязан Деня на Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Празникът ще започне на 6 септември (четвъртък) от 11.00 ч. пред Паметния знак на загиналите във войните горнооряховчани. Пред Паметния знак ще бъдат поднесени венци и цветя.

След тържествения ритуал празничната програма ще продължи с изпълнения на Мъжка певческа група „Георги Измирлиев“.

От 12.00 ч. в Клуб „Българско войнство“ ще бъде открита изложба „Български знаци, ордени и медали“, посветена на 140 г. от Освобождението на България, 100 г. от създаването на Химически войски и 5 г. от откриването на клуба.

Освен в Горна Оряховица, Денят на Съединението ще бъде честван и в селища от общината. От 10.00 ч. в Правда пред паметника на загиналите във войните ще бъдат поднесени венци и цветя. Във Върбица от 10.30 ч. в НЧ „Градина – Върбица – 1894“ ще бъде направена историческа презентация за Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

Плевен

Денят на Съединението на Княжество България и Източна Румелия ще бъде честван по традиция пред паметника на Четвърта пехотна плевенска дивизия в Градската градина. Тържественият ритуал ще започне в 11.00 часа с участието на военнослужещи от Единния център за начална военна подготовка – Плевен.

В памет на загиналите в Сръбско-българската война 1885 г. ще бъде отслужена панихида. Слова ще произнесат кметът на Община Плевен Георг Спартански и областният управител на област Плевен Мирослав Петров. Ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на признателност.

По повод забележимата дата вечерта от 20.30 часа на сцена „Водна каскада” ще се състои празничен концерт на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев”.

Ямбол

Отбелязването на 133-рата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия ще започне от 10.10 часа с изпълнения на Ямболския духов оркестър на площада пред община Ямбол.

В 10.30 часа е началото на тържествената церемония с ритуал по издигане на националния флаг, празнично слово на кмета и благодарствен молебен. В ритуала ще участва представителна военна част на Ямболския гарнизон.

Честването на Съединението ще продължи с шествие по ул. „Г. С. Раковски” – пл. „Освобождение” – ул. „Цар Освободител” до паметника на загиналите за националното ни освобождение, където в 11.00 часа ще бъдат поднесени венци и цветя.

Шумен

С тържествен ритуал по полагане на венци и цветя в Шумен ще бъде отбелязан 6 септември - Денят на Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Церемонията по поднасяне на венци и цветя пред паметника на загиналите във войните шуменци ще започне от 10.00 часа. В нея ще се включат военнослужещи от Шуменския военен гарнизон и Градският духов оркестър „Михаил Биков“.

Слово по време на честването ще произнесе полк. д-р Дилян Димитров, декан на Факултета „Артилерия, ПВО и КИС“ към Националния военен университет „Васил Левски.

На 6 септември се навършват и 136 години от създаването на първия полеви лагер на българската армия в село Мараш. По този повод в 11.00 часа пред паметната плоча в местността Марашката кория в селото също ще бъдат поднесени венци и цветя. В ритуала с военни маршове ще участва и Градският духов оркестър „Михаил Биков“.

За гражданите, които желаят да присъстват на ритуала по поднасянето на венци и цветя в село Мараш, е осигурен транспорт. Автобусът ще отпътува за селото от паркинга на пл. „Кристал“ веднага след края на церемонията по полагане на венци и цветя пред паметника на загиналите във войните шуменци.

Дупница

Община Дупница организира Тържествено отбелязване на 133 години от Съединението на България – 6 септември от 11.00 ч. на пл. "Свобода". На празника ще бъде направено и голямо българско хоро.

Програма:
10: 15 ч. – Рецитал на Общинска духова музика
10:30 ч. – Поднасяне на венци и цветя на паметната плоча на Опълченците
11:00 ч. - Фолклорен танцов флашмоб с участието на фолклорни танцови състави от Община Дупница

Гоце Делчев

133-та годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия ще бъде отбелязана в Гоце Делчев с празничен концерт на ансамбъл „Пирин“. Концертът, организиран от Общината, ще се проведе от 18.00 часа на площад „Македония“.

Враца

С военен ритуал и тържествена церемония, Община Враца ще отбележи 133 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Честването ще се състои на 6 септември от 10:00 ч., пред паметника на загиналите във войните за национално обединение, до гаровия площад в града /Лъвчето/.

Церемонията по случай годишнината ще започне с изпълнение на част от стихотворението на Иван Вазов „Новото гробище над Сливница“. В рамките на програмата ще бъдат изнесени исторически факти за Съединението, а слово за празника ще поднесе Калин Каменов – кмет на Община Враца. Благодарствен молебен и водосвет за здраве ще отслужи Негово Високопреосвещенство Врачанския Владика Григорий.

В отбелязването ще вземат участие духов оркестър при Народно читалище „Развитие – 1869″ – Враца, представителна войскова част от Военно формирование 54 990, Врачанска Митрополия, ученици, граждани. Пред паметника на загиналите във войните и пред паметната плоча на полковник Васил Таслаков и загиналите от 35 врачански полк в Добричката епопея, ще бъдат поднесени венци и цветя.

Честването ще продължи с концерт на духов оркестър при НЧ „Развитие 1869” от 11:30 ч. в градинката пред пощенската палата.

Част от празника е и концерт на Симфониета Враца, който ще се състои на 7 септември от 19:00 ч. в Градската концертна зала.

Монтана

Монтана ще отбележи 133 г. от Съединението на Княжество България и Източна Румелия с тържествен концерт, посветен на Съединението. Той ще започне в 10:30 ч. на откритата сцена на площад „Жеравица”. В програмата на танцов ансамбъл „Младост” и певческа група „Пъстренец Jr.” ще преобладават народни песни и танци от тракийската етнографска област.

При дъждовно време фолклорните формации ще се представят празничната си програма в голямата зала на Общинския младежки дом.

Сливен

С церемония по издигане на Националния флаг ще започнат честванията по повод 6 септември – Съединението на България в 11.00 часа на площад „Хаджи Димитър“. Ще бъде отслужен благодарствен молебен за здраве и добруване. Пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци ще бъдат поднесени венци и цветя.

Проявите на площада ще продължат с изпълнения на Младежки танцов ансамбъл „Браво“ при Народно читалище „Хаджи Димитър – 1937“, които ще започнат в 11.45 часа.

Сподели в:

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани