Петър Стоянов: Съединението е вероятно най-величавия акт в най-новата българска история

11:30, 06 сеп 18 / Политика 25 1047 Topnovini

Шести септември е вероятно най-величавия акт в най-новата българска история, каза президентът на България Петър Стоянов (1997 – 2002) пред БНР. „Съединението се увенчава с успех. Нито Априлското въстание има този успех, нито Санстефанският идеал има този успех. Знаем, че след Берлинския договор България е разделена, но Съединението съединява двете най-големи части на България“, каза той.

Петър Стоянов описа представата на българина за времето, в което България е разделена и когато е обединена след Съединението, видяна от него в литографиите на Николай Павлович.

„Аз като дете си спомням две избелели литографии в стаята на моя дядо, който беше голям патриот и националист. Литогарфиите на Николай Павлович – едната е направена веднага след Берлинския договор и се казва „Мизия, Тракия и Македония“, които са разделени от договора. Представени са Мизия – Княжество България - е с изваден меч и развято българско знаме, а в същото време Тракия – снажна българска девойка, подкрепена от един лъв, с меч, който стои в ножница, а в ъгъла е ридаеща Македония, която е все още завързана с вериги за Османската империя. Това е представата на българина от онова време за разделението. Следващата литография, пак на Николай Павлович, е обединена България – две снажни български девойки – това са Мизия и Тракия, и продължаващата да стои в робство и окови Македония“, отбеляза Петър Стоянов.

Съединението има много специално място, още повече последиците от Съединението, смята той.

„Най-видимата е увеличаването на българската територия, на българското население, другата важна последица е вярата на българския народ в собствените му сили. Съединението е един типично български акт, без да се осланяме на великите сили. След Съединението България става най-силната, най-влиятелната християнска държава на Балканския полуостров. Ярките и силните личности се раждат в ярко и силно време. Във времена на исторически изпитания е много важно начело на един народ да застанат подходящите водачи. В деня на Съединението е подходящо да се каже, че ние вече имаме ясно определен национален идеал и този национален идеал е европейско развитие на България“, подчерта Стоянов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!