Нено Димов проверява Шабленското езеро по нареждане на Борисов

13:25, 20 мар 19 / Политика 25 1357 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бойко Борисов разпореди на министъра на околната среда и водите Нено Димов още днес да замине за Шабла и лично да провери ситуацията с Шабленското езеро. Според министър-председателя е необходимо да се извърши проверка на място заедно с областния управител на Добрич и да се реагира веднага, ако се установят нарушения.

"Ние, които сме направили толкова много за опазване на околната среда, не искам да ни вкарват в тази тема, ако няма реална причина", категоричен беше министър-председателят.

Очаква се министърът да бъде пред кметството на село Езерец около 16:30 часа.

По време на днешното заседание премиерът поиска министър Димов да докладва за езерото в Шабла на днешното правителствено заседание. По думите му, цитирани в стенограмата на МС: "До мен достига, че източвали езерото, стотици вида птици измират".

Отговорът на екоминистъра е, че само нивото на езерото било намалено. "Не умират стотици видове птици, не е източено, просто е намалено ниво, защото всяка пролет и не само Шабленското езеро, а по принцип се готвим за топене на снегове и валежите, които се очакват, така че нивата на язовирите и водните басейни да се поддържат в определени височини", каза Димов.

Той цитира прессъобщение от Районната инспекция във Варна, че "има опасение от страна на някои екологични организации, че може да има проблеми. На този етап това са само опасения".

За спад с около метър на нивото на езерата в Шабла и Езерец алармираха от Българското дружество за защита на птиците. Голяма част от плитчините на влажните зони са пресушени. Те са ключови за пребиваването на десетки видове водолюбиви птици, сред които белоока потапница, малък воден бик, червена чапла и други, предупреждават от БДЗП.

Според дружеството драстичният спад на нивото ще повлияе негативно и на ихтиофауната (наличните риби) в двете езера, които губят традиционните си по-плитки места за хвърляне на хайвер.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама