Капитанът на „Вера Су“ и помощникът му остават за постоянно в ареста

19:05, 08 окт 21 25 2425 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Капитанът на заседналия край Яйлата товарен кораб „Вера Су“ и вторият му помощник оставени за постоянно в ареста, реши добричкият окръжен съд. Най-тежката мярка бе поискана от окръжната прокуратура за 59-годишния Х.Е., който е гражданин на Турция с обвинението, че е съпричастен към инцидента, предаде БТА. 

Според държавното обвинение капитанът и помощникът му са допуснали плавателният съд да заседне като са причинили значителни повреди на чужд имот и са създали опасност за живота на други хора. Прокуратурата смята също, че Х.Е. като чужд гражданин може да се укрие. По информация на bTV малкото име на капитана е Хайдар.

Капитанът на „Вера Су“ и помощникът му ще бъдат задържани

Служебният защитник на капитана изтъкна, че разпоредбата на чл. 340, ал. 1 от Наказателния кодекс, по която е обвинен, не е приложима спрямо него, тъй като в нощта на инцидента не е бил на вахта. Освен това не е изяснено защо екипажът не е отговарял на радио повикванията на българските гранични власти. Защитата посочи, че задържаният е с добро професионално поведение и не е осъждан. Поиска и да бъде поставен под домашен арест - в хотела в Каварна.

Окръжният съд се произнесе, че са налице обосновани предположения за неизпълнение на страна на обвиняемия на определени негови задължения без значение, че не е бил дежурен на вахта в злополучната нощ. 

Адвокатът на втория помощник-капитан пък поиска той да бъде пуснат под парична гаранция или под домашен арест. Съдът обаче остави в ареста и него с мотива, че има данни, че той не е изпълнил свои служебни задължения, свързани с дежурството му на вахта. На заседанието присъства и представител на компанията собственик на кораба, който отказа коментар пред медиите.

Капитанът на кораба и неговият помощник са застрашени от присъда от 5 до 15 години затвор.

 

Очаква се днес да бъде извършена митническа проверка на целия екипаж, който вчера след продължили над 6 часа разпити, беше освободен. По разпореждане на главния прокурор Иван Гешев разследването на случая с кораба „Вера Су“ се превъзлага на екип от следователи от Националната следствена служба, като прякото наблюдение на работата по досъдебното производство продължава да се осъществява от Окръжната прокуратура в Добрич. 

Български капитан с екипаж се качва на кораба „Вера Су“

Заради лошите метеорологични условия край Яйлата днес не се предвиждат операции по спасяването на кораба. Той продължава да е без екипаж, но неговото състояние е стабилно, увериха от Министерството на транспорта.

Очаква се в неделя по обяд да се започне с акцията по разтоварването на кораба, ако прогнозите за по-благоприятно време се сбъднат, пише БНР. 

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама