Коледна изложба събира средства за най-високия храм в Добрич

18:10, 21 дек 18 / Общество Сподели в: 25 528 Topnovini Автор: Topnovini
1

Коледна изложба в художествената галерия в Добрич събира средства за строителството на най-високия храм в града - "Свети Лука Кримски".

За изграждането на църквата, чийто купол ще се извисява на 16 метра, общината вече отреди парцел в жилищния комплекс "Добротица". Отец Петър Димитров, който при посещението си в Украйна, приема в дар мощи на Свети Лука Кримски, увлича в инициативата много дарители.

Хората трябва да чуват камбанен звън там, където живеят. Да имат храм, за да се помолят, да запалят свещ, да кръстят детето си. Няма ли църква наблизо, могат да изгубят своята православна идентичност, казва отец Петър, който е и председател на настоятелството на бъдещия храм.

Украинката Елена Белименко е предоставила за благотворителната изложба 13 пейзажа от родния си край. Ученици от училището по изкуства "Свети Климент Охридски" в Добрич също се присъединяват към каузата със свои рисунки. Председателят на църковното настоятелство е нарисувал икони, а дарители вече са откупили повечето от неговите фотоси, заснети в Йерусалим и древния град Петра при скорошното му посещение в Израел и Йордания.

За строителството на храма са нужни 350 000 лева, посочват от настоятелството. Средства се събират и в 19 дарителници, поставени в институции и търговски обекти в Добрич.

Сподели в:

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани