Стартира уиндсърф предизвикателство с кауза за опазване на Черно море от пластмаса

12:50, 18 сеп 18 / Спорт 25 1745 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Стартира първото уиндсърф предизвикателство от Дуранкулак до Резово "WIND2WIN Challenge". Каузата на мероприятието е опазване на Черно море от пластмаса. Стартират двамата уиндсърфисти – Йоан Колев и Илияна Стоилова, съпровождани от морски биолози и снимачен екип.

Регламентът на предизвикателството включва изминаването на дистанцията от около 300 км между граничните села Дуранкулак и Резово със силата на вятъра. Целта е не само да се измине впечатляващото разстояние, но преди всичко – да се привлече вниманието на обществеността върху проблема със замърсяването на водите ни с пластмасови отпадъци.

Сърфистите ще бъдат придружавани от екип биолози, които ще взимат проби от водата на определен период от време, които ще оформят екологичната картина на морската вода, ще наблюдават и локализират местата с плаващи морски отпадъци и ще записват наблюденията си върху морските бозайници в Черно море (трите вида делфини). По този начин ще се допълни пъзела от информация, който да послужи като отправна точка за вземането на мерки за справяне с проблема и привличане на обществено внимание. Ходът на предизвикателството, както и проблемите с пластмасовото замърсяване в Черно море, ще бъдат обобщени във филм.

По данни, събрани миналата година, показват, че Черно море е изключително замърсено с микропластмаса. Тази година изследването ще бъде направено за първи път от бърза моторна лодка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама