Показват тайните на Черно море с 3D макети на потънали кораби в Бургас

16:10, 31 май 18 / Култура 25 903 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С празничен концерт в КЦ "Морско казино" се открива тази вечер изложбата "Скритите тайни на Черно море". Тя ще представи любопитни артефакти от морската ни история и седем 3D макети на потънали кораби, в състоянието, в което са намерени при последните проучвания на морското дъно по време на мащабния проект Black Sea Map.

Експозициите ще бъдат изложени до 30 юли и ще работят от 10.00 до 20.00 ч. без почивен ден. Входът за изложбата е безплатен. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на "Културна програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 г." на Национален фонд "Култура".

Програмата на концерта е изготвена от маестро Иван Кожухаров - главен диригент на Държавна опера-Бургас. Той е подбрал някои от шедьоврите на класическата музика за симфоничен оркестър от европейски композитори. Концертът ще разкрие пред публиката музикалното разнообразие и традициите на българската култура, съобщи БНР.

В началото на празничния концерт оркестърът на Държавна опера-Бургас ще поздрави гостите от Съвета на Европейския съюз с химна на Европа - "Ода на радостта", която е фрагмент от IX симфония на Бетовен.

Събирайки музикалното разнообразие на Европа, програмата не подминава и европейските класически шедьоври - интермецо от операта "Хари и Янош" на Золтан Кодай, увертюрата към операта "Норма" на Винченцо Белини, интермецо от операта "Палячи" на Руджиеро Леонкавало, валсът "Злато и сребро" на Франц Лехар.

Празничният концерт ще завърши с две части от сюитата "Тракийски танци" на академик Петко Стайнов, а именно - "Ръченица" и "Мечкарски танц". С тях маестро Кожухаров би желал да запознае гостите с типично българските фолклорни танцови ритми, част от културното наследство на България. 
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама