Намериха мъртви делфини в контейнер в Бургас

14:40, 07 апр 22 25 2611 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Вчера на „Зеления телефон“ на РИОСВ-Бургас е постъпил сигнал за намерени мъртви делфини в контейнер в близост до ОУ „П. Яворов“ в ж.к. „Лазур“ в града. Извършена е проверка съвместно със служители на Пето РУ – Бургас и представители на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ). 

Констатирано е, че и двата мъртви екземпляра са от вида муткур или морска свиня (Phocoena phocoena) - защитен вид по Закона за биологичното разнообразие. Взети са биометрични данни. Единият екземпляр е мъжки с дължина на тялото 92 см, а другият - женски с дължина на тялото 91 см. По телата и на двата индивида има надлъжни разрези в гръбната област с дължина над 60 см, със запазени гръбни перки. И при двете тела са установени липсващи рибици или котлети (Musculus longissimus dorsi), a по гръдните перки на мъжкия екземпляр личат следи от мрежа.

Уведомена е Окръжна прокуратура – Бургас, за произнасяне по компетентност за наличие на извършено престъпление, съобщиха от екоинспекцията.

Трите вида черноморски делфини – обикновен делфин, муткур и афала, са защитени видове и са включени в Приложение 3 на Закона за биологичното разнообразие, който забранява обезпокояване, преследване, улавяне, избиване, както и вземането на намерени мъртви екземпляри.

Причинена жестокост или умишлено умъртвяване на гръбначни животни се преследва по Наказателния кодекс. При човешка намеса, довела до смъртта на морски бозайник от защитения вид, се започва производство по Наказателно-процесуалния кодекс.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама