Обзор решава на референдум дали да се отдели от община Несебър

09:49, 28 фев 21 25 2897 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Жителите на Обзор и шест села - Баня, Емона, Приселци, Раковсково, Паницово и Козница гласуват днес на референдум дали да се отделят от община Несебър.

Те трябва да отговорят на въпроса „Подкрепяте ли предложението за обособяване на нова община с център град Обзор?“.

Гласуването става в девет изборни секции, като три от тях са в Обзор и шест са в селата. Отпечатани са 3 хил. бюлетини. Допитването  се провежда при строги противоепидемични мерки.

76,2% са гласували до 17.00 часа на референдума, което означава, че допитването ще бъде признато.

Как се стигна до тук?

Референдумът бе свикван със заповед на областния управител на Бургас по искане на Инициативен комитет Зa отделянето на Обзор от Несебър“, в подкрепа на което бяха събрани подписите на 70% от гласувалите на местните избори. Искащите отделяне са недоволни от отделяните средства от община Несебър за ремонт на улици, археологически проучвания и издръжка на Обзор, и околните села. Има обаче и комитет, който настоява за оставане на Обзор и селата в община Несебър, припомня „Дневник“.

И двата комитета се обвиняват взаимно, че позицията им е подкрепена от нечисти бизнес интереси. 

Според кмета на Обзор Христо Янев дори чисто географски няма логика Обзор да е към Несебър, тъй като двата града са много отдалечени и за един документ се пътува близо 100 км.  За бърза помощ и пожарна пък жителите на Обзор разчитат на варненска област, а не на бургаска. Според него Несебър спъва развитието на Обзор и ако общината сама харчи приходите от данъци и такси, ситуацията ще е значително по-добра.

Кметът на Несебър Николай Димитров е на друго мнение. Според него като самостоятелна община Обзор ще изпитва сериозен недостиг на средства

Преди гласуването представителите на двете страни са в остър конфликт, като последно напрежението се покачи, заради заличаването на 194 души от избирателните списъци. Всички засегнати са били с ясна позиция „за“ отделянето на Обзор и шестте близки села и сега не могат да гласуват.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама