Подновяват се разкопките на ахтополския манастир „Свети Йоан Предтеча“

16:15, 25 сеп 20 / Общество 25 1472 Галя  Бениету
Снимка: Община Царево

С водосвет днес бяха открити археологическите проучвания на ахтополския манастир „Свети Йоан Предтеча“, известен повече като „Свети Яни“. Той се намира на едноименния нос южно от пристанищният залив на град Ахтопол. Присъстваха кметът на град Ахтопол –  Станислав Димитров, Таня Янчева – Председател на Общински съвет Царево, зам. кмет на Община Царево – Георги Стоянов, директор на Националния исторически музей доц. д-р Бони Петрунова и други гости и жители на града.

Сведенията за манастира „Св. Яни“ са доста оскъдни. Предполага се, че тук е пребивавал Агатополският митрополит до 1829 г. През 60-те години на XX в. на мястото на манастира е построено поделение на Гранична полиция. През 2019 година Гранична полиция предоставя имота за стопанисване на Министерство на културата, а през 2020 година МК го предоставя за стопанисване и управление на Националния исторически музей.

След десетгодишно прекъсване се подновяват разкопките, чрез които да се установи какво е запазено от ахтополския манастир „Свети Йоан Предтеча“, чиято предварителна датировка е XII – XVII в. Разкопките се ръководят от Директора на НИМ доц. д-р Бони Петрунова и изтъкнатият специалист по църковна археология проф. д-р Хитко Вачев от РИМ В.Търново. Финансирането е осигурено от Националния исторически музей, а кметство Ахтопол активно съдейства за реализиране на проучването.

От Община Царево се надяват не само да научим повече за святото място, но и да получим благословия за великолепния, богат на история Агатополис.

Снимки: Община Царево

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!