Протести в цялата страна срещу промените в Закона за биоразнообразието

19:42, 07 юли 20 25 3318 Шрифт:
Редактор:

Отново екопротести в страната. Продължава гражданското недоволство срещу готвените промени в Закона за биоразнообразието. Протести под надслов "Долу ръцете от морето, планините и реките" в няколко града в страната.

Протестното шествие в София тръгна от Съдебната палата и се насочва към Орлов мост. Недоволството е седмица след експертната дискусия в Парламента, която имаше за цел да отстрани недоразуменията около готвените поправки в закона, които засягат териториите от "Натура 2000", съобщава bTV.

Консенсус обаче така и не беше постигнат. Според екоактивистите доброто управление на местата "Натура 2000" могат да бъдат постигнати и без законови промени. Според протестиращите направените предложения могат да доведат до масово застрояване.

Снимка: БГНЕС

„Ако се приеме това предложение, това означава, че например за защитена зона "Централен Балкан", която попада на територията на 5 регионални инспекции по околна среда и водите, това означава, че за тази зона ще попада в 5 териториални плана за управление. Нали разбирате колко ефективно е това, колко е смислено.

Вторият много ключов момент е изхвърлянето на учените. Какво е предложението сега – някакъв комитет, в който участват, хора, които нямат отношение и познания за биоразнообразието, да се произнасят по стратегически документи за видове и местообитания. Изхвърлят се учените, които не са на пряко подчинение на министерството“, обясни Катерина Раковска - коалиция "За да остане природа в България".

 Протестиращите припомнят, че предложенията вече са приети на първо четене и че се очаква много скоро да бъдат гледани и на второ четене без да се отчетат становищата на гражданските организации.

Протестно шествие има и в Бургас. Повече от час продължиха протестните действие. Гражданите тръгнаха от общината и стигнаха до площад "Тройката". Символично те разпънаха палатка, за да покажат, че могат да почиват без бетон и без стаи. Има плакати и укрепителна стена, с която показват, че са срещу застрояването на Алепу и парк Странджа. Това е втори национален протест в Бургас, досега имаше и три регионални. Хората скандираха „Не на бетона“. Те се уговарят за следващи протестни действия.

Снимка: БГНЕС

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама