Реставрират пишещата машина на писателя Димитър Димов

11:59, 17 мар 20 / Култура 25 2320 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В Бургас откриха пишещата машина на писателя Димитър Димов. На нея авторът на "Тютюн" и "Осъдени души" довършва първия си роман – "Поручик Бенц".

Машината на писателя е стояла близо 80 години на тавана на Агенцията по храните в Бургас. И в това няма нищо чудно, тъй като в продължение на повече от година през 1938-39, Димитър Димов е бил командирован в областната служба като ветеринарен лекар.

Писателят е живеел в малка стаичка на третия етаж в агенцията, а вечер е пишел. По-късно през годините машината е преместена в подземията на агенцията. А преди дни на нея случайно попада новото ръководство при ремонт. Пренасят я в природонаучния музей при реставратора Светлан Кирилов, съобщи bTV.

Откриха пишещата машина, на която писателят Димитър Димов създава първия си роман

"Още като дойдох на работа първите дни, това беше една от темите - че сме последователи на професор Димитър Димов. Докато е бил наш колега е бил странен, не е обичал да контактува много с хора", разказва ветеринарят д-р Таня  Борисова, която се грижи с любов за пишещата машина, докато се пенсионира.

"Поизчистих я малко, защото горе беше доста прашна. Мога да кажа, че съм я пазила, и съм я покривала, защото съм мислила, че все пак е нещо важно и ценно. За това сме я съхранили".

Писателят живеел в стаичка във ветеринарната служба. Архивите пазят спомен на негов приятел за злополучния му опит да се премести на квартира в центъра“, споделя Таня Борисова.

снимка: БГНЕС

"Той е тракал цяла нощ и е вдигал шум, което е създало неудобство на семейството, тъй като е бил на втория етаж, те са били на първия етаж. Най-вероятно добре се е чувало писането на машина. Димитър Димов се връща отново в тази неуютна стая във ветеринарната служба", разказва Данка Георгиева, директор на Държавен архив - Бургас.

Там Димитър Димов довършва ръкописа на "Поручик Бенц". Предполага се, че прототип на главната героиня е бургазлийка. 

"Тя е била от хайлайфа и те се запознали в Бургас и са правили съвместни пътувания към София, тъй като той доста често е бил в командировки. Решихме да търсим информация и наистина да сглобим този пъзел", разказва Яна Кършийска, директор на Регионална библиотека "П. К. Яворов"- Бургас.

След като бъде реставрирана, пишещата машина ще бъде включена в литературен маршрут. 

"Бургас се налага като един град, който е популярен точно с произведенията си от литературата, от поезията. Всеки е чувал за невероятните стихове на Христо Фотев, на Петя Дубарова, а сега намираме и мястото, където Димитър Димов е творил романа си "Поручик Бенц", казва Радовеста Стюарт, директор на отдел "Туризъм" в община Бургас.

Сега с възстановяването на машината се е заел реставраторът Светлан Кирилов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама