Морето изхвърли част от тръбата за мръсните води в Созопол

12:15, 27 яну 20 25 2550 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Морето изхвърли част от тръбата за заустване на мръсните води от Созопол и предизвика притеснения сред местните жители, че може да се стигне до екокатастрофа, предаде "24 часа".

Съоръжението изплувало на брега на къмпинг "Златна рибка" и кадри от нея обиколиха социалните мрежи.

Общинската администрация е направила обследване в района и успокои, че риск от екокатастрофа няма. Водите, които се изливат в морето, са напълно пречистени от станцията, която работи в норми и се правят редовни замервания, уточняват от там.

"През тръбата се заустват само пречистени води, а пречиствателната станция работи нормално", казаха от кметството. Според служители на общината проектът бил още в гаранция и фирмата-изпълнител на проекта щяла да я възстанови за своя сметка.

Кметът Тихомир Янакиев не бе открит за коментар, но според запознати не било изключено да се иска и ревизия на проекта.

Аварията най-вероятно е следствие на силното морско вълнение, казаха от ВиК Бургас - стопани на съоръжението, предаде БГНЕС. Проби от пречистените отпадни води, преди да бъдат заустени в морето, и проби от морската вода на плаж “Златна рибка” ще покажат има ли замърсяване.

Тръбата е част от мрежата за отвеждане в морето за дълбоководно заустване на отпадните води от пречиствателната станция на града, която бе изградена по интегрирания проект за водния цикъл в Созопол. Той е на стойност 75 млн. лв. и бе реализиран през 2015 г. по времето на бившия кмет Панайот Рейзи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама