Засадиха растения върху автобусни спирки в Бургас

09:27, 17 дек 19 25 2237 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бургас е първият град у нас, в който поставиха „зелени шапки“ за повече сянка на няколко автобусни  спирки. Поставянето на зеленина върху автобусните спирки  е наложена практика в Европа, а в Бургас озеленителите на общината избраха да опитат да внедрят чуждия опит на определени места, където няма широколистни дървета.

„Наричаме ги шапки, защото са сложени на покривите. Може да се каже, за да топлят на спирките, но всъщност идеята е да охлаждат през лятото. Защото спирките са до оживени булеварди, където се образуват така наречените „ топлинни острови””, заяви Мая Богомилова, началник на отдел ”Озеленяване”, Община Бургас, пред Нова телевизия.

От общината заимствали опита за изграждането на мини-покривните градини от Дания и Холандия.

„Тези растения са подходящи за директна слънчева светлина и за по-високата температура ,която е във височина.Те са соколентни,не изискват много вода. Въпреки това ние сме им изградили поливна система,която автоматизирано ще ги поливаме всеки ден през летния сезон”, каза още Богомилова.

Много малко хора обаче забелязаха нововъведението. Към момента зелени шапки са поставени експериментално само на три спирки в Бургас. Решението дали ще бъдат озеленени козирките и на останалите ще стане ясно след края на зимата.

„За да видим все пак, защото това е нещо ново за нас.Всичко е така да се каже, по учебник.Искаме да видим все пак от опита как ще се държат растенията и тогава да започнем да озеленяваме и други спирки”, обясни Богомилова.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама