Съдът отстрани от длъжност двама инспектори от БАБХ-Бургас, задържани за подкупи

11:45, 30 окт 19 / Крими 25 951 Topnovini
1

Съдът отстрани от длъжност двама служители от в Областната дирекция по безопасност на храните в Бургас. Нови двама са обвинени за участие в групата за подкупи, съобщиха от прокуратурата.

Апелативният специализиран наказателент съд отстрани от длъжност главните инспектори от БАБХ-Бургас Денка Нгуен и Димо Господинов. Те са сред петимата служители, привлечени към наказателна отговорност от Специализираната прокуратура на 28 август за участие в организирана престъпна група за подкупи и длъжностни престъпления на територията на област Бургас. Като ръководител на групата беше обвинен директорът на Областната дирекция.

Петимата служители бяха задържани на 27 август в Бургас, Несебър и Поморие при съвместни действия по разследването на Специализираната прокуратура и ГДБОП.

Петима от БАБХ- Бургас с обвинения за получаване на подкупи

Според събраните доказателства, от началото на 2016 г., в качеството си на държавни служители и с цел получаване на подкупи, участниците системно извършвали фиктивни проверки на търговски обекти в Бургаска област, както и спирали реални проверки, извършвани от други служители в Областната дирекция. Неизвършени и прекратени проверки в търговски обекти бяха установени в Бургас, кк Слънчев бряг, Приморско, Созопол и Китен.

В определени случаи директорът на ОДБХ-Бургас лично спирал текущи проверки, въздействайки на свои подчинени на място. Установено е също, че участниците в групата получавали между 400 и 900 лева от собственици на търговски обекти в Бургаско за изготвянето от посочен от тях човек на задължителната за всеки обект „Система за самоконтрол“.

На петимата обвинени през август бяха определени парични гаранции, припомнят от прокуратурата.

В хода на разследването бяха събрани нови доказателства за участие престъпната група на още двама служители в Областната дирекция – Етери Затикашвили и Деян Стойков. В средата на октомври Специализираната прокуратура повдигна обвинения на двамата за участие в групата и им определи мерки за неотклонение гаранции в пари.

Отстраняването от длъжност на двамата служители в Областната дирекция по безопасност на храните в Бургас Денка Нгуен и Димо Господинов не подлежи на обжалване.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Анкета

Трябва ли работещите да плащат сами първия ден от болничния си?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 136 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.