Плувен маратон ще се проведе от остров Света Анастасия до Моста в Бургас

11:30, 14 юли 19 / Общество 25 408 Topnovini
1

Плувен маратон, организиран от Общината и плувен клуб „Метропол“, ще се проведе от остров Света Анастасия до Моста в Бургас от 09.30 часа на 10 август. Това съобщиха от пресцентъра на Община Бургас.

Разстоянието от 6400 метра по права линия отдавна се е превърнало в сериозно изпитание и тест за мъжество. Старата бургаска традиция датира още от 60- те и 70-те години на миналия век, когато в морския град, организирано и не толкова организирано, опитни моряци и ентусиазирани плувци са провеждали плувни маратони по няколко пъти през лятото до остров Света Анастасия (тогава остров Болшевик).

Всички желаещи с навършени 16 години трябва да се запишат до 8 август, включително, за маратона.

Смелчаците предварително ще бъдат превозени с корабче до остров Света Анастасия, откъдето през последните няколко години стартира плувното предизвикателство.

Всички записали се ще преминат предварителен медицински преглед, който ще се извърши на 10 август (в денят на провеждането) от 07.30 часа до Морска гара Бургас.

Желаещите да участват трябва да подпишат декларация, че са в състояние самостоятелно да преплуват разстоянието. За 16- и 17-годишните трябва задължително съгласието и подпис на единият от родителите. Всеки участник трябва да представи личната си карта, декларация по образец и свидетелство за медицински преглед или да му се извърши такъв в денят на мероприятието. Всички желаещи да участват трябва да се явят в същият ден в 07.30 часа на Морска гара за регистрация, инструктаж и транспортиране до острова. Необходимо е участниците да си носят подходящи чанти, сакове, торби за прибиране на личните им вещи. Разстоянието от о-в „Света Анастасия“ до Мостика може да бъде преплувано в свободно избран стил. Не се разрешава използването на помощни средства като плавници, лопатки за ръце, дъски и помощ отвън. Времето за финиширане е фиксирано на 1 час, а финалът на маратона ще бъде на плочата на Моста. С оглед безопасността на състезателите по време на маратона ще бъде осигурен реанимационен екип на вода, който ще придружава участниците по целия маршрут. Организаторите имат правото да внасят промени в началния час на маратона, с оглед безопасността на участниците. Класирането е до 10-то място, отделно за мъже и за жени. Класиралите се в двете категории ще получат следните парични награди: 1 място – 700 лв., 2 място – 500 лв., 3 място – 350 лв., 4 място – 250 лв., 5 място – 200 лв., 6 място – 150 лв., 7 място – 125 лв., 8 място – 100 лв., 9 място – 75 лв., 10 място – 50 лв. Заявки за участие се подават до 8 август, включително, на: [email protected]  или на телефон: 0888 239 720.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани