Откриват регата “Черноморец-Бургас” 2019 с уникално ветроходно шоу

17:40, 28 юни 19 / Спорт 25 395 Topnovini
1
2
3
4
5

Традиционната регата “Черноморец-Бургас” се открива на 29 юни в петък от 11:30 ч. на кея до морския фар на Бургас. Над 130 ветроходци от цяла  България пристигат за състезанията в класовете “Оптимист”, Лазер 4,7; 420, 470 и Фин. В регатата се включват предимно деца и младежи като най-малките са едва на 6, но вече умеят да летят по вълните с вятъра. В категориите за големи най-възрастният участник е 70-годишен. 

Регатата се провежда за единайсти път и е организирана от яхт-клуб “Черноморец-Бургас”. Тя е валидна за ранглистите на България и е важна за определяне на националните отбори на страната в различните класове. 

Една от гонките в състезанието е превърната в зрелищно ветроходно шоу, което е радост за очите и голяма емоция както за зрителите, така и за самите деца - участници. То се провежда на метри от брега в района от Магазия 1 до фара на Бургас и дава уникална възможност на жителите и гостите на града да наблюдават отблизо уменията на младите ветроходци.

“Това е единственият начин да покажем на хората красотата на ветроходството” - споделя главният съдия на регатата Валентин Николов.

“Състезанията в нашия спорт се провеждат навътре в морето и трудно могат да се наблюдават от брега. Чрез тази атрактивна гонка близо до кея децата могат да покажат на родителите си и на всички зрители какво са научили. Надяваме се, че чрез тази ефектна демонстрация ще запалим още деца, пък и възрастни и ще привлечем повече почитатели на ветроходството. Децата са приоритет на нашия клуб. На тяхното обучение ние отделяме специално внимание. За участниците в тази гонка сме осигурили много награди. Никой друг освен нас не прави такова ветроходно шоу в Бургас. Благодарни сме на Морска Администрация и на Пристанище Бургас, че дават разрешение и съдействат това да се случи”, добави той.

Регатата “Черноморец-Бургас” се провежда ежегодно за единайсти пореден път. Още от създаването си тя се утвърждава като една от елитните в страната с богат награден фонд и многобройни интересни съпътстващи събития. Главен съдия е Валентин Николов – бивш председател на Българска федерация по ветроходство, член на управителния й съвет и заместник председател на яхт клуб “Черноморец – Бургас”. Компетентното жури включва представители на съдийските колегии по ветроходство от София, Варна и Бургас. На 29 и 30 юни от 13 ч. гонките в различните класове могат да се наблюдават от мостика и от плажа на Бургас. Ветрохоходното шоу ще се състои в събота 29.06.2019 от 16 ч. в района на Морска гара. Тържественото награждаване на победителите и закриване на регатата е в неделя от 16 и 30 ч. 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани