Няма да отдават под наем плаж „Липите”

16:55, 27 мар 19 / Общество 25 315 Topnovini
1

По заповед на министъра на туризма Николина Ангелкова няма да бъде сключен договор за отдаване под наем на морски плаж „Липите“. Причината е, че въпреки очакванията да бъде осигурен пешеходен достъп до ивицата, това няма възможност да се случи до откриването на сезона, съобщиха от ведомството.

Разполагат шезлонги и чадъри на „Липите” - един от последните диви плажове

По-рано днес репортаж на bTV показа как за един от последните диви плажове на Южното Черноморие е проведен конкурс без знанието на Министерството на околната среда и водите и дирекцията на парк „Странджа”, на чиято територия се намира. Спечели го кандидат с оферта за 3000 лв. наем на сезон и предложена цена от 8 лв. за чадър и шезлонг.

„Идеята за намиране на стопанин за морския плаж бе да се гарантира сигурност за туристите с водно спасяване и медицински пункт. Факт е, че на ивицата, вероятно заради отдалечеността й, предните години са регистрирани инциденти с плажуващи. Преди началото на процедурата експерти на министерството извършиха обстойна проверка, която доказа, че за ивицата няма екологична забрана за отдаването й”, се посочва обаче в становището на туристическото ведомство.

Tе напомнят, че сред основните им задачи по закон е да осигурят стопани за морските плажове: „Считаме, че това е най-добрият начин на първо място да се гарантира безопасността на туристите, както и да се осигурят постъпления за държавния бюджет. Друг положителен ефект е, че плажовете се поддържат в добро състояние, което води до повишаване на качеството на предоставяните услуги и влияе положително на имиджа на българския туризъм”.

Ключови думи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани