Грипна епидемия е обявена в четири области в България

07:30, 15 яну 19 / Общество 25 1169 Topnovini
1

В четири области е обявена грипна епидемия – Шуменска, Силистренска, Старозагорска и Бургаска. Преустановени са детските и женските консултации, свижданията в болниците и профилактични имунизации. В Бургаска област учениците са разпуснати от днес.

Учебните занятия в Старозагорско се спират от сряда за три дни, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. През последната седмица в област Стара Загора се отчита рязко повишаване на респираторните заболявания, като стойностите са близко до епидемичните. Ежедневно биват регистрирани по 60-65 респираторни заболявания. В област Стара Загора през последната седмица са регистрирани 264.84 на 10 000 население, което е близо до 300 за максималната граница за обявяване на грипна епидемия в областта.

В Силистра засега училищата ще продължат да работят. Броят на болните от остри респираторни заболявания и грип в Силистренско е 329 на 10 000, показват данните на РЗИ, събрани от личните лекари в областта.

В Бургаска област от вторник се преустановяват учебните занятия до петък, 18-и януари. Нивото на заболяваемост в Бургас рязко е скочило и е достигнало епидемични стойности. 451 души на 10% от населението.

От РЗИ-Бургас обясняват, че щамът протича с последващи усложнения, тежки бронхити и бронхопневмонии и засяга най-вече деца от 0 до 14 години. Справката показва, че отсъстващите заради грипа ученици средно за областта са над 15%. Най-голям е броят им в Средец, където всяко трето дете не е на училище. Дали ще бъде удължена грипната ваканция за учениците ще стане ясно в петък, когато щабът за борба с острите респираторни заболявания ще заседава отново.

Грипна епидемия обявиха и в Шуменска област от 15 януари. От Регионалната здравна инспекция препоръчват на РУО на МОН прекратяване на учебните занятия в областта от 16 до 18 януари. Засегнати са всички възрастови групи.

Мерките се взимат заради регистрираната висока заболеваемост през последната седмица – 245 на 10 000 души население. Също така резултатите на изследваните проби на болни лица с остри респираторни заболявания показват грипен щам тип А. В болниците се прекратяват свижданията, а в поликлиниката няма да се провеждат женски и детски консултации, имунизации и профилактична дейност. От здравната инспекция препоръчват да се ограничават социалните контакти, болните да не се самолекуват и да не ходят на работа и на училище.

Няма основание за обявяване на грипна епидемия във Варна и областта. Данните показват, че заболелите са 129 на 10 000 души, което е под средната стойност за страната – 148 на 10 000. Най-много болни има във възрастовата група над 65 години, на второ място са хората от 30 до 64 години, най-малко са заболелите деца и ученици. В началото на следващата седмица ще станат известни новите резултати за болните от грип, при увеличена заболеваемост в някои от учебните заведения е възможно да бъде обявена грипна ваканция само за конкретното училище.

Ямбол е на прага на грипна епидемия. Само за седмица броят на заболелите от простудни заболявания в областта е драстично увеличен. Броят на заболелите от остри респираторни заболявания за няколко дни е достигнал 217 на 10 000 души и това са стойностите за предепидемиологична ситуация, информира директорът на РЗИ Ямбол д-р Лиляна Генчева, предаде БНР.

Засега най-голяма е заболеваемостта на групата от 0 до 4, следвана от групата от 5 до 14 години и от 30 до 64. Ако броят на болните продължи да расте, в четвъртък ще заседава Kомисията за борба с грипа, за да набележи мерки срещу разпространението. Грипна епидемия в Ямбол се обявява при заболеваемост от 358 болни на 10 000 души население.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите избори?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 29 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.