Поръчителят на унищожаването на дюните до „Смокиня” на свобода срещу 10 000 лв.

15:32, 14 яну 19 / Крими 25 1009 Topnovini
1

Собственикът на авторемонтна работилница Иван Нончев /на 46 г./ от Бургас, задържан и обвинен като поръчител на опустошаването на дюните в къмпинг „Смокиня“, е пуснат на свобода срещу парична гаранция от 10 000 лева. 24-годишният багерист Манол Пазвантов от Созопол, разорал пясъчните образувания, също вече е освободен, но срещу 2 000 лева гаранция. Това съобщи на брифинг Апелативният прокурор на Бургас Любомир Петров.

Прокуратурата повдигна обвинения на двамата за унищожаване на природна забележителност, за което законът предвижда до 3 години лишаване от свобода или пробация. "На мен ми прави впечатление, че наказанието е изключително ниско. Но законът е такъв", каза Петров, предаде "Дарик".

На 46-годишния Иван Нончев от Бургас е повдигнато обвинение за подбудителство и помагачество. По показания на багериста Манол Пазвантов Нончев го е наел, платил му е 1000 лв., показал му е какво да изравни и му е казал, че това е неговият частен имот и няма от какво да се притеснява.

На багериста е повдигнато обвинение като извършител. Третият задържан – 18-годишен ученик, който е бил в багера, не е подведен под отговорност.

Нончев отрича да има нещо общо с деянието, но е признал, че е собственик на караваната и на имота, върху който са част от дюните.

Дюните са заравнени със самоходна машина, без регистрационен номер.

Междувременно три институции започнаха незабавна проверка по случая - екоинспекция, полиция и прокуратура. 

„Разораването на дюните е станало в следобедните часове в петък, не можем да установим очевидци. От петък до неделя нямахме нито един сигнал някой да е видял багери”, посочи шефът на Областната дирекция на МВР - Бургас комисар Калоянов. И допълни, че до следите на поръчителя и извършителя се е стигнало, благодарение на работата на полицията и след многобройни разговори с местното население. 

Дюните в този район са обявени за защитени от закона още през 1984 г. Има данни, че част от пясъчните образования са разположени върху плажната ивица, други - попадат в частни имоти, но това не означава, че могат да бъдат разрушавани. Дюните са изключителна държавна собственост, подчерта той. 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите избори?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 29 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.