Проведоха открит урок за наркотици в бургаска гимназия

18:00, 26 ное 18 / Общество Сподели в: 25 346 Topnovini Автор: Topnovini
1
2
3

Темата за зависимостите, пристрастяването към наркотични вещества и престъпленията, извършвани от наркозависими лица, дискутираха дванайсетокласници от НЕГ „Гьоте“ със съдия и полицейски инспектор. Откритият урок бе част от Образователната програма, която реализират съвместно Окръжен съд и Районен съд – Бургас.

В началото на срещата Сабина Петрова, инспектор в „Детска педагогическа стая“ към 5-то РПУ, презентира въздействието на наркотичните вещества върху организма. Екзалтация, еуфория, повишена самооценка, промени в настроението, са само част от краткосрочните ефекти на употребата на амфетамини и метамфетамини. Дълготрайната употреба на марихуана води до заболяването „шизофрения“. Районният съдия Анатоли Бобоков, другият лектор и участник в дискусията, допълни, че „35% от лицата болни от шизофрения са вследствие на употребата на наркотични вещества“.

Съдия Бобоков разказа на учениците за съставите на престъпленията свързани с наркотични вещества, според българския Наказателен кодекс. Първият състав е управление на моторно-превозно средство след употреба на наркотични вещества. Вторият е държане на наркотични вещества. Най-тежкият състав, за който се предвижда наказание от 20 години „Лишаване от свобода“, е разпространението на наркотични вещества. Участниците в дискусията задаваха въпроси за пътя на едно дело до влизането му в съда, разследването на престъпления до повдигането на обвинителен акт. Бурен интерес предизвика и темата за извършването на полеви тестове от полицаите и разследващите, при огледа на местопрестъпленията.

Сподели в:

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани